Obiskovalci so si lani v Vzorčnem mestu na dveh postavitvah ogledali Vojne sveta in Pozabljeni svet. Trenutno je na ogled postavitev Underconstruction, prek katere učenci in dijaki spoznavajo nova znanja, veščine in prakse pri gradnji ter prenovi in opremljanju stanovanja. Postavitev je bila razprodana v nekaj dneh in bo zaradi velikega zanimanja postavljena vse leto.

Vzorčno mesto, ki predstavlja ekosistem za izobraževanje, raziskave in razvoj inovacij, je tudi pomembna vez med izobraževalnimi sferami in gospodarstvom. Lani so z Gospodarsko zbornico Slovenije uspešno zaključili projekt oplemenitene resničnosti ter svetovali večjim podjetjem pri digitalni transformaciji. Pohvalijo se lahko s članstvom v projektu zelene mobilnosti Edison, ki je za Slovenijo referenčen projekt, v sklopu katerega pripravljajo svetilnik za naslednjo evropsko perspektivo. Več projektov so izvedli tudi na regionalni ravni, v sodelovanju z razvojno agencijo Saša Ora. Omembe vreden je zlasti turistični hackathon za petzvezdična turistična doživetja, za katera so postali celo mentorji in svetovalci. Zaključili so tudi tri projekte LAS ter sodelovali pri prijavi štirih novih. V Centru Noordung v Vitanju je zaživela edinstvena 360-stopinjska soba za interaktivno učenje o vesolju in predstavitev projekta Copernicus. Na Ljubnem ob Savinji so pričeli graditi muzej, posvečene flosarstvu, ki bo končan še letos. Prav tako so v okviru razpisa ministrstva za kulturo postali izvajalci v mreži in pričeli izvajati tako imenovan norveški instrument Active Youth, ki bo trajal tri leta, in s partnerji iz 16 držav uspešno prijavili drugo fazo Horizont 2020.

Licenca za državna prvenstva v robotiki

Pridobili so tudi licenco za organizacijo državnih prvenstev v robotiki, ki je pogoj za sodelovanje na mednarodni olimpijadi World Robot Olympiad. Prvo državno prvenstvo bodo v Velenju organizirali že 19. in 20. junija letos. Zmagovalce bodo novembra pospremili na olimpijado v kanadsko mesto Montreal.

Lani je Vzorčno mesto obiskalo več kot 20 različnih osnovnih in srednjih šol iz vse Slovenije, 100 direktorjev občinskih uprav, predstavniki vseh večjih ministrstev, partnerji iz Zavoda Republike Slovenije za šolstvo, Centra RS za poklicno izobraževanje ter Centra RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja. Prav tako so postali stalna lokacija kolegijev skupine svetovalcev za naravoslovne predmete.