Z zaslišanjem izvedenke dr. Andrejke Sinkovič je včeraj sodnica Doris Jarc ponovno preverjala utemeljenost tožbe, ki sta jo Urška Trotovšek in Damijan Ojsteršek, mama in oče pokojnega Sebastiana, vložila zoper ljubljanski UKC. Konec leta 2018 se je sicer že postavila na stran tožnikov, vendar je višje sodišče sodbo razveljavilo. In tako so vsi skupaj spet na začetku: včeraj je bila ponovno zaslišana izvedenka, naslednjič, sredi marca, pa bodo na prostor za priče spet stopili (nekateri) zdravniki in medicinske sestre intenzivnega oddelka Infekcijske klinike, ki so že davnega 21. decembra 2011 imeli težave z vzpostavitvijo dihalne poti pri takrat komaj 23-letnem pacientu. Zaradi tega je vmes doživel še zastoj srca. Posledice so bile izjemno hude: Sebastian je utrpel možgansko okvaro, 1. aprila 2012, po premestitvi v celjsko bolnišnico, pa umrl.

Izvedenka: Ravnali so skrbno

Sebastianu so 13. decembra 2011 odstranili nedelujočo ledvico. Po operaciji je dobil pljučnico in premestili so ga na Infekcijsko kliniko, kjer so ga morali zaradi težav z dihanjem intubirati. Ker se mu je stanje izboljševalo, so mu 21. decembra ob 9.40 cevko odstranili. Že pet minut pozneje so se pojavili znaki dihalnih težav, je včeraj razložila izvedenka. Odločili so se za ponovno intubacijo. »Ob 10. uri so ugotovili, da zaradi hude otekline v grlu tega ne morejo narediti ne z laringoskopom ne z bronhoskopom. V takem primeru je treba takoj, še preden zaradi dihalne stiske pride do srčnega zastoja, poklicati pomoč, najbolje specialista otorinolaringologije ali pa torakalnega kirurga,« je dejala Andrejka Sinkovič. Ta dva sta namreč bolj vajena uvajanja cevke s pomočjo skalpela. Oba so sicer tudi res poklicali, ni pa čisto jasno, kdaj. Dejstvo je, da je specialist ORL prišel ob 10.40 (torakalni kirurg pa še pozneje), tik po tem, ko je že zdravniku intenzivnega oddelka vendarle uspelo vstaviti tubus. Vmes (ob 10.10) je prišlo še do zastoja srca, srčni utrip jim je ponovno uspelo vzpostaviti ob 10.50.

Sodnica je lani razsodila, da je bilo ravnanje UKC nestrokovno in neustrezno, ker da so specialista ORL klicali prepozno, po srčnem zastoju. UKC se je pritožil, češ da si je sodnica napačno tolmačila izvedensko mnenje, in višji sodniki so res odredili novo sojenje. Jarčeva je tako včeraj Sinkovičevo med drugim spraševala, kdaj so nastopile okoliščine, na podlagi katerih bi zdravniki lahko sklepali na možne težave pri vstavitvi cevke in bi morali poklicati pomoč. »Po petih minutah neuspešnega intubiranja,« je odgovorila na splošno. Za konkretni primer pa, da so ravnali skrbno in se držali pravil. »Poskušali so ga intubirati, a ni uspelo. Potem so poklicali pomoč, hkrati pa, da ne bi izgubljali časa, sami poskušali izvesti perkutano traheotomijo in konikotomijo. Medtem so ga ves čas predihavali na masko z balonom. Perkutana traheotomija je v drugem poskusu tudi uspela,« je pojasnila.

Nepričakovani zaplet

Kot je dejala, je primerov, ko intubacija ni mogoča, manj kot promile. »Šlo je za nepričakovan dogodek, zaplet,« je dejala. Na vprašanje, ali ne bi bilo pravilneje, če bi bil ob odstranjevanju cevke specialist ORL že v pripravljenosti, pa odvrnila, da to ni običajno. »K sreči mi je uspelo intubirati vse,« pa je odgovorila na vprašanje, ali se je sama kdaj srečala s tako težko intubacijo. »Se je pa zgodilo kolegom. Klicali so specialista ORL in je bilo vse uspešno rešeno,« je razložila.

Če bi Sebastianu usodnega dne dihalno pot vzpostavili še pred srčnim zastojem, bi se verjetno končalo srečnejše. »Usoda pacienta bi bila boljša. Morda ne bi imel posledic,« je izjavila izvedenka Andrejka Sinkovič.