Slovenski rokometaši so bili po nedeljskem porazu z Madžari razočarani, a časa za razmišljanje o zamujenih priložnosti ni bilo. Na današnji tekmi v igri niso bile zgolj aprilske kvalifikacije za poletne olimpijske igre v Tokiu, temveč tudi najbolj prestižne tekme v Stockholmu. Tekma proti Portugalcem, ki so v skupinskem delu v Trondheimu iz boja za odličja senzacionalno izločili Francoze, v Malmöju pa nato Švede premagali z desetimi zadetki razlike, se je začela v pričakovano visokem tempu.

Do 9. minute smo videli kar devet zadetkov, potem ko je za 5:4 zadel Borut Mačkovšek. Slovenija se v uvodnem delu kljub dobri igri ni zmogla odlepiti na več kot zadetek prednosti. Po dveh zgrešenih sedemmetrovkah Slovenije pa so tudi Portugalci prvič na srečanju povedli, za 6:5 je zadel Luis Frade. Goli so se v tem obdobju na obeh straneh vrstili kot po tekočem traku.

Potem ko je za 8:7 v korist rdeče-zelenih zadel odlični Andre Gomes, je Portugalska prvič na srečanju zaigrala z igralcem manj, izključen je bil Alexis Borges. Namesto da bi Slovenija prvič priključila, je nasprotnik iz protinapada pobegnil na plus dve. Že četrtič je zadel Gomes. Po zaostanku slovenske vrste z 9:11 je spretni Blaž Janc dvakrat zapored prestregel žogo in bil zanesljiv iz protinapadov za izenačenje. Novo vodstvo z 12:11 je nato prišlo po tretji in prvi uspešno realizirani sedemmetrovki Slovenije. Miha Zarabec je z navihanim strelom nad glavo vratarja popravil delo obeh svojih prednikov.

Slovenci izkoristili črne portugalske minute

Ne glede na moment v igri, so slovenski rokometaši znova zastali pri zaključkih. Neučinkovitost v napadu je nasprotnik izkoristil za minimalno prednost ob polčasu (15:14). Prednost zadetka pa je takoj po premoru z novo ukradeno žogo izničil Janc. Znova se je začel mrtvi tek obeh ekip, ki sta se izmenjavali v minimalni prednosti. Pri 19:19 so imeli Slovenci izjemno priložnost pobegniti na varno razdaljo, a je visokorasli Alfredo Quintana uprizoril izjemen niz treh obramb. Neuspešni so bili Blaž Blagotinšek, Janc in Dolenec, ki je bil zaustavljen celo iz protinapada. Portugalski vratar je do tistega trenutka zbral že 11 obramb.

Zapravljene priložnosti pa so bile vendarle pozabljene zelo hitro, ko je v 46. minuti za novo prednost dveh zadetkov zadel Nik Henigman (21:23) in pri tem izsilil še izključitev nespametnega Ruija Silve. Pravzaprav prvič na tekmi so prišle tudi črne minute Portugalcev, ki so se znašli v najvišjem zaostanku, potem ko je slabih devet minut pred koncem za najvišjo prednost srečanja po odlični samostojni akciji zadel kapetan Jure Dolenec (27:22), ki je v prvem polčasu počival.

Sledila je živčna vojna, v kateri so Portugalci skušali najti priključek, a jim tudi ob napakah slovenskega napada, pri strelu tokrat ni bil Blagotinšek, ni uspel preobrat. Slovenija je v teh trenutkih v obrambi zaigrala za stopničko ali dve bolje, Janc pa je s svojim sedmim zadetkom slabi dve minuti pred koncem že potrdil končno zmago. 29:24 je bil tudi končni izid tekme.

Norvežani najtežji izziv doslej

Slovenci so s peto zmago na evropskem prvenstvu potrdili nastop v Stockholmu, saj bodo v svoji skupini najmanj tretji, kar pomeni vsaj tekmo za 5. mesto. Jutri se bodo ob 18.15 pomerili z odličnimi Norvežani. Ti so zaenkrat še neporaženi, danes pa igrajo proti Islandiji. »Fantje so danes pokazali pravi značaj, čeprav po porazu to ni lahko, ampak fantje preprosto vedo, za kaj igrajo, jaz jih ne rabim motivirati. Imajo srce, to je res lepo videti,« je prve misli po tekmi strnil slovenski selektor Ljubomir Vranješ in nato komentiral še razplet tekme: »Pričakoval sem še težjo tekmo, gol ali dva razlike v zaključku. Zares smo odigrali odlično tekmo, osredotočeno in disciplinirano. Imamo širok kader dobrih igralcev. Čisto za vsakega bi lahko našel kakšno pohvalo. Jutri proti Norvežanom nimamo kaj izgubiti, gremo na polno, potem pa bomo videli, kaj se bo zgodilo.«

Dean Bombač, odlični zunanji igralec iz Kopra, pa je dejal: »Najprej bi pohvalil celo ekipo, res smo prikazali izjemno borbenost. Znova smo zgrešili ogromno »zicerjev«, ampak vemo, da se takšne tekme se dobivajo v obrambi. Pokazali smo pravi karakter, čestitke fantom, izpolnili smo naš prvi cilj. Sedaj je potrebno stvari pozabiti, se spočiti, jutri nas čaka najbolj pomembna tekma, tekma za polfinale. Gremo mirno v njo,« in dodal še: »Zagotovo nas čaka najtežja tekma prvenstva, oni so najtežji v naši skupini. Vemo, kaj je v igri. Proti Norvežanom gremo na polno.«