Zveni kot potegavščina. Pa ni. Ponujanje zapuščenih domov po izredno nizkih cenah je namreč načrt, s katerim v Italiji želijo oživiti zapuščena mesta in tamkajšnje skupnosti, piše CNN.

Tisti, ki se odločijo za takšen nakup, si običajno želijo odmika od starega življenja, a v italijanskem mestecu Bisaccia v deželi Kampanija si želijo, da bi se k njim priselile družine ali pa skupine prijateljev. Tamkajšnja situacija je namreč nekoliko posebna. Zapuščene hiše so večinoma zgrajene tako, da imajo skupen vhod in so druga drugi precej blizu, zato se oblastem zdi bolje, da v takšni bližini živijo ljudje, ki se med seboj poznajo. »Ljudi spodbujamo, naj kupijo več kot eno hišo in tu začnejo novo življenje,« je povedal župan mesta Bisaccia Francesco Tartaglia.

Zakaj so te nepremičnine tako zelo poceni?

Nepremičnino lahko v Italiji resda dobite že za manj kot en evro. A dobro je vedeti, da je tam običajno, da se kupci zavežejo, da bodo kupljeno nepremičnino obnovili. V Bisacciji za razliko od drugih mest ni vnaprej določene višine investicije, ki jo mora kupec v stavbo vložiti, niti časovnega okvirja, v katerem bi morala biti obnovitvena dela končana.

Mesto kot svojo glavno prednost pred drugimi italijanskimi mesti, ki nepremičnine ponujajo po podobno nizki ceni, kot je recimo Ollolai na Sardiniji, izpostavlja dejstvo, da je večina hiš v lasti lokalnih oblasti. To pomeni, da se kupci izognejo zapletom, ki se lahko pojavijo, če so lastniki zasebniki, saj morajo seveda v tem primeru pri prodaji sodelovati tudi slednji.