Nogometaši Barcelone so v španskem prvenstvu proti Granadi vpisali prvo zmago (1:0) pod vodstvom novega trenerja Quiqueja Seitena. Ker 61-letnik v primerjavi z njegovim zadržanim predhodnikom Ernestom Valverdejem prisega na dinamično in napadalno igro, so bila pričakovanja ob njegovem debiju precejšnja. A na preobrazbo katalonske ekipe iz anemične v atraktivno bodo morali navijači še počakati. Če gre soditi po nedeljski predstavi, se španski prvaki vračajo h koreninam. Njihova igra je tako kot pod Pepom Guardiolo in še prej pod Johanom Cruyffom znova slonela na visoki posesti žoge in številnih podajah. Zbrali so jih neverjetnih 1005 in skoraj dosegli nov svetovni rekord, ki ga je leta 2014 prav pod Guardiolo postavil Bayern München (1033 podaj).

»Mislim, da je bila to fantastična predstava. Veliko stvari je bilo napravljenih pravilno, čez čas pa bo naša igra še bolj tekoča. Ni lahko, če se nasprotnik zapre, a smo se držali našega načrta in zmagali,« je od zadovoljstva prekipeval Quique Setien. A njegovega navdušenja niso delili španski nogometni poznavalci. Ti so sicer pozdravili napredek v obrambi, a v isti sapi izrazili razočaranje nad igro v napadu, ki naj bi bila ena od glavnih odlik novega trenerja. Ta se je znova vrtela zgolj okoli Lionela Messija, občasno je s potezo ali dvema navdušil mladi Ansu Fati, kljub Antoinu Griezmanu v konici pa se je še kako poznala odsotnost poškodovanega veterana Luisa Suareza. Obenem ni zanemarljivo, da so Katalonci obrambo gostov strli šele, ko so ti ostali brez izključenega nogometaša, kot že nič kolikokrat v zadnjih letih pa jih je pred neuspehom z golom odrešil ravno Messi.

Ne glede na številne kadrovske in tekmovalne pretrese v klubu v zadnjih letih predstave Argentinca v nasprotju s soigralci ostajajo na najvišji ravni. Njegov zadetek proti Granadi je bil tako že 120. od začetka sezone 2016/2017, s čimer se z naskokom uvršča na vrh najuspešnejših strelcev v petih najboljših evropskih ligah. Njegov najbližji zasledovalec Robert Lewandowski jih je v istem obdobju dosegel kar 20 manj, Pierre-Emerick Aubameyang na tretjem mestu pa se je ustavil pri številki 90.

Sanjski debi za Haalanda

Konec minulega tedna so se sicer na igrišča vrnili nogometaši v nemški ligi. Z visoko zmago proti berlinski Herthi s 4:0 se je v lov na osmi zaporedni naslov državnega prvaka podal Bayern München in skočil na drugo mesto. A uspeh Bavarcev je ostal v senci tekme med Augsburgom in Borussio Dortmund, na kateri je padlo kar osem golov (3:5) in na kateri se je že ob svojem debiju med zvezdnike lige izstrelil 19-letni Erling Haaland.

Norveški najstnik, ki je v začetku meseca za 20 milijonov evrov k Dortmundčanom prestopil iz Salzburga, je v igro vstopil v 56. minuti in s tremi goli sam zagotovil zmago gostom. Prvi zadetek je dosegel po le 156 sekundah na igrišču, s preostalima dvema v naslednjih 21 minutah pa postal šele sedmi igralec nemškega prvenstva s hat-trickom na svojem premiernem nastopu. »V ekipo sem prišel, da bi zabijal gole. Dober debi. Vesel sem,« je bil redkobeseden Erling Haaland. Mladi napadalec je tri gole dosegel iz prvih treh strelov proti vratom domačih, kar se mu ni posrečilo prvič, saj mu je identičen dosežek uspel tudi lanskega septembra v ligi prvakov proti Genku.