Dan manj kot tri mesece bo jutri minilo, odkar je Liverpool v angleškem nogometnem prvenstvu v sezoni absolutnih presežkov nazadnje, in tudi edinkrat v sezoni doslej, remiziral. Dotlej je na osmih, odtlej pa na 12 tekmah zapored vselej zmagal, kar mu je na vrhu lestvice, in to s tekmo manj, prineslo tudi kar 14 točk prednosti pred prvim zasledovalcem Manchestrom Cityjem. A klub, ki je rdečim odščipnil točko, ni bil City, temveč njegov mestni tekmec Manchester United, ki bo novo priložnost za kaj takega na največjem angleškem nogometnem derbiju znova imel že jutri.

Ko smo omenili presežke, je verjetno dovolj dodati le, da Liverpool z 20 zmagami na uvodnih 21 tekmah sezone ni postavil le rekorda v premier ligi, temveč je to dosežek, ki nikdar ni uspel še prav nobenemu klubu v petih najmočnejših domačih prvenstvih! Hkrati vse bolj oddaljen spomin ostaja tudi zadnji Liverpoolov ligaški poraz, ki ga je doživel 3. januarja lani na gostovanju pri Manchestru Cityju – to pomeni tudi, da ni izgubil že na 38 zaporednih prvenstvenih tekmah. Kar pa je še vseeno dovolj »le« za deseto mesto med dosežki klubov v najmočnejših petih ligah, ki si ga zdaj deli s Perugio (1978–1979) in Realom Sociedadom (1979–1980), medtem ko je rekorder z nizom 58 tekem brez poraza Milan (1991–1993), v tem desetletju pa ima najdaljšega s 53 tekmami Bayern (2012–2014). A vse to trenerja Jürgena Kloppa kaj malo zanima in očitno se Nemec dobro zaveda, da je po treh desetletjih frustracij brez naslova angleškega prvaka pomembno le, kaj bo na koncu sezone. »Ob rekordu resnično ne občutim prav ničesar. Zanima me samo, kaj bo na prihodnjih tekmah, oziroma še posebno to, kaj bo na naslednji. Derbi je pač vedno nekaj posebnega,« je po zadnji zmagi proti Tottenhamu novinarje spet pustil odprtih ust.

Medtem ko rdeči rušijo ali lovijo rekorde, pa so se razmere v vmesnem času od zadnjega derbija vendarle malce umirile tudi pri v času Liverpoolove suše z naskokom najuspešnejšem angleškem klubu, ki je v tem času v vitrine pospravil kar 13 pokalov za naslov angleškega prvaka. Manchester United je namreč po omenjeni oktobrski tekmi zasedal šele 14. mesto na lestvici, zdaj pa je peti in zdi se, da je s tremi zmagami na zadnjih štirih tekmah v jadra ujel veter za naskok na ligo prvakov, ki bi jo ob koncu zagotovila že mesto višja uvrstitev. Za četrtim Chelseajem namreč zaostaja »le« še pet točk, vmes pa so svoje »žage« pospravili tudi domala vsi, ki so še pred mesecem dni rezali vejo, na kateri je sedel trener Ole Gunnar Solskjaer. »Na to se nikdar nisem oziral, vedno sem verjel, da lahko uspešno vodim ta klub,« je ta povedal pred časom, medtem ko pred jutrišnjim obračunom pravi, da ve, kako tekmeca znova presenetiti. »Seveda bo težko, a mislim, da smo našli pravi način, kako igrati proti Liverpoolu. Navsezadnje z njim kot trener Uniteda še nisem izgubil.«

Pred 204. derbijem (80 zmag Uniteda, 57 remijev, 66 zmag Liverpoola) se sicer oba trenerja ukvarjata s poškodbami. Kloppu lase sivijo Keita, Clyne, Milner pa tudi Fabinho, Matip in Lovren. Pri Unitedu so medtem poškodovani Rojo, Taunzebe, McTominay, Pogba, Shaw in Rashford, Young pa je prestopil v Inter.