Nekdanji hollywoodski producent Harvey Weinstein, ki je zaradi razsežnosti svojih dejanj eno najbolj razvpitih imen v okviru gibanja Me too, gre po medijskem še na dejansko sojenje. Te dni se je namreč v New Yorku začelo sojenje proti njemu, obtožen pa je za pet kaznivih dejanj, med drugim za posilstvo in spolno nadlegovanje.

Pri sojenju pa se je zapletlo že na začetku, saj mora sodišče najprej najti poroto. Do zdaj so na sodišče povabili že 2000 ljudi, kar je približno petkrat več kot običajno, med njimi pa morajo najti 12 porotnikov in porotnic ter šest rezervnih. Že prvi dan je približno tretjina poklicanih zavrnila sodelovanje, saj so menili, da v procesu ne bi zmogli ostati nepristranski.

Kot poročajo tuji mediji, izbira porote običajno traja nekaj ur, največ dan ali dva. Tokrat je stvar bolj zapletena, saj gre za medijsko odmeven primer. Ko so izbirali poroto za sojenje O. J. Simpsonu, je proces trajal kar enajst tednov. V primeru Harveyja Weinsteina naj bi izbira porote trajala približno dva tedna, celoten proces pa dva meseca, kar pomeni, da bo nekaj potencialnih porotnikov in porotnic odstopilo že zaradi same dolžine procesa.

Precej več jih bo sodelovanje verjetno zavrnilo zaradi podpore gibanju Me too pa tudi zaradi medijske odmevnosti primera, saj je Weinsteina spolnega nadlegovanja obtožilo kar nekaj zvezdnic, glede na razširjenost spolnega nadlegovanja pa je težko najti ljudi, ki niso bili tudi sami žrtve.

Izbira porote sicer temelji na principu izločanja. Med povabljenimi se najprej izloči tiste, ki časovno ne bodo utegnili spremljati sojenja, in tiste, ki menijo, da ne bodo zmogli biti nepristranski zaradi predsodkov ali podobnih izkušenj. Tisti, ki ostanejo, morajo v tem procesu nato izpolniti vprašalnik o izobrazbi, predhodnih izkušnjah z opravljanjem porotniške dolžnosti pa tudi o poznavanju ljudi, ki delajo v zabavni industriji, in o tem, ali so bili sami kdaj žrtev fizičnega ali spolnega nasilja.

Potencialne porotnike in porotnice nato zaslišijo tožilci in odvetniki, ki skušajo ugotoviti še druge okoliščine, zaradi katerih bi bili ti lahko pristranski. Poznavalci menijo, da bodo za Weinsteinov primer verjetno iskali mlajšo poroto, ki bolje razume gibanje Me too, za Weinsteina pa bi bilo najugodnejše, če bi v poroti sedel tudi kakšen direktor oziroma nekdo, ki je bil na položaju moči.

Obe strani bosta najverjetneje pri izbiri preverili, kaj so potencialni porotniki in porotnice na svojih družbenih omrežjih pisali o gibanju Me too, vendar pa se ne bodo smeli z nikomer »spoprijateljiti« na facebooku ali ga dodati na katerem drugem omrežju. Še posebno bodo morali biti pozorni na tiste, ki bodo preveč navdušeni nad sodelovanjem v poroti. To so v medijsko odmevnih primerih lahko tisti, ki bodo nato o tem napisali knjigo ali na kak drug način želeli izkoristiti dejstvo, da so prisostvovali tako odmevnemu primeru.

Weinsteina sicer v primeru, da bo spoznan za krivega, lahko doleti tudi dosmrtna kazen, proti njemu pa bo najverjetneje pričalo šest žensk. Sedeminšestdesetletnega Weinsteina je sicer do zdaj spolnega nadlegovanja javno obtožilo že 105 žensk, med njimi Asia Argento, Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Mira Sorvino, Rosanna Arquette, Ashley Judd, Rose McGowan, Cara Delevingne, Eva Green, Lupita Nyong'o, Lena Headey, Kate Beckinsale, Daryl Hannah, Salma Hayek in številne druge.