Za Donalda Trumpa prihajajo nove obremenjujoče novice prav v času, ko so se v senatu danes začeli formalni postopki za sojenje predsedniku zaradi zlorabe položaja in oviranja preiskave. Danes sta najbolj odmevali dve. Dokumenti Leva Parnasa, nekdanjega sodelavca Trumpovega osebnega odvetnika Rudyja Giulianija, kažejo na to, da so v Kijevu zasledovali ameriško veleposlanico Marie Yovanovitch. Ta je bila trn v peti Bele hiše, ker je blokirala poskuse pritiska na oblasti v Kijevu, naj uvedejo preiskavo bivšega podpredsednika ZDA Joeja Bidna in njegovega sina Hunterja, ki je bil zaposlen v ukrajinskem energetskem podjetju Burisma. Bela hiša trdi, da je Biden prispeval k ustavitvi ukrajinske preiskave Burisme in da je njegov sin dobil posel po zvezah.

Demokrati so se burno odzvali na domnevno zasledovanje veleposlanice, oblasti pa so napovedale kazensko preiskavo. Parnas je podatke o zasledovanju dobil od republikanskega kandidata za poslanca, Roberta F. Hyda, ki naj bi bil povezan z osebami v Ukrajini, ki so sledile Yovanovitchevi. Sam pravi, da se je v sporočilih Parnasu šalil.

Organ, ki nadzira zakonitost dela vlade, pa je danes sporočil svojo oceno, da je Bela hiša z zadrževanjem vojaške pomoči Ukrajini kršila zakon oziroma da je »zadrževala pomoč zaradi političnih razlogov, kar ni dovoljeno«. Kršenje zakona je ugotovil nestrankarski urad za vladno odgovornost, ki je uradno del vlade, dejansko pa organ kongresa za nadzor dela vlade. Zapisal je, da je urad Bele hiše za proračun kršil zakon, ko je zadržal izplačilo vojaške pomoči Ukrajini po ukazu predsednika. Bela hiša sklepe urada zavrača.

Danes so demokratski kongresniki, ki bodo na sojenju Trumpu v senatu v vlogi tožilstva, formalno prebrali obtožnico. Popoldan pa je prisegel predsednik vrhovnega sodišča John Roberts, ki bo predsedoval sojenju. To se bo vsebinsko začelo v torek.