Pred tekmo v dvorani Scandinavium, ki je kljub zasoljenim cenam (najcenejša vstopnica stane 50 evrov) razprodana za vse tekme Švedske, se je slovenski selektor Ljubomir Vranješ odločil za prvo od dveh dovoljenih menjav v prvem delu EP. Čeprav so vsi pričakovali, da bo na tribuno poslal delno poškodovanega levokrilnega Darka Cingesarja (v nadlahtni mišici še vedno čuti bolečine, zato roke ne more povsem obračati v zapestju), se je odločil za menjavo na desnem krilu in namesto Gašperja Marguča v ekipo uvrstil Maria Šoštariča. Pri Švedih je bil v prvotnem zapisniku naveden desni zunanji igralec Albin Lagergren, vendar so gostitelji skoraj do začetka tekme uspešno skrivali, da je poškodovan, zato so imeli na razpolago le 15 igralcev.

Pod vodstvom na Švedskem rojenega komaj 38-letnega selektorja Kristjana Andressona, ki je na reprezentančni ravni igral za Islandijo, a je moral kariero končati že pri 25 letih zaradi hude poškodbe, je hitro povedla z 2:0, a je s tremi zaporednimi goli hitro odgovoril Jure Dolenec. Slovenci so s fantastično obrambo in dobrim napadom povsem ustavili najmočnejše orožje Skandinavcev – hitri (pol)protinapad, saj so gostitelji prvega izpeljali šele v zadnji minuti prvega polčasa. V drugi polovici prvega polčasa so si Slovenci prvič priigrali tri gole prednosti (9:6 v 23. minuti), tik pred tem je reprezentančni prvenec v svojem 30. nastopu dosegel tudi vratar Klemen Ferlin, Vranješeva četa pa je v prvem delu (med 17. in 25. minuto sploh ni dobila gola) naredila zgolj eno tehnično napako.

Odločila infarktna končnica

Aktualni podprvaki Evrope iz Hrvaške 2018, ki imajo med 16 igralci le tri take, ki igrajo v švedski ligi (dva od teh v Kristianstadu, kjer je trener Vranješ), preostali pa v tujini (11 v Nemčiji, po en v Franciji in na Madžarskem), so na začetku drugega polčasa vzpostavili rezultatsko ravnotežje, ki so ga držali do 46. minute (16:16), nato pa ves čas zaostajali za gol ali dva. Na začetku predzadnje minute je odlični Ferlin obranil strel Jerryja Tollbringa s krila in preprečil izenačenje na 20:20, v predzadnji pa je po zgrešenem »zicerju« Blaža Janca in obrambi Andreasa Palicke odbito žogo iz rok Kima Ekdahla du Rietza tik ob šestmetrski črti brez prekrška iztrgal Blaž Blagotinšek.

Isti švedski igralec je bil izključen slabih 40 sekund pred koncem, 20 sekund pozneje pa je Dean Bombač priigral sedemmetrovko za Slovenijo, pri kateri se je med strelce vpisalo le šest igralcev. Žogo je v roke vzel Jure Dolenec, najboljši strelec tekme s sedmimi goli, in zadel za končnih 21:19. Ob navdušenju velike skupine slovenskih navijačev so njihovi ljubljenci na igrišču na deveti medsebojni tekmi s Švedsko praznovali četrto zmago ob petih porazih in drugo zapored po OI 2016 v Riu (29:24).

Vranješ s solznimi očmi

Ljubomir Vranješ, Šved na Švedskem, ki je premagal Švedsko, je s solzami v očeh priznal, da mu je bilo težko ob igranju himne njegove domovine pred začetkom tekme: »Sem Šved in to je moja himna, moje srce bije tudi za Švedsko. Ampak moji fantje so si zaslužili zmago. Zelo sem vesel, ker so odigrali zares vrhunsko tekmo in zmagali, premagali mojo Švedsko.« O tekmi je Šved srbskih korenin dodal: »Veliko smo se pripravljali na tekmo, tako taktično kot tehnično. Igralci so vse to super sprejeli, upoštevali in izpeljali na igrišču. Zaslužili so si zmago.«

Za najboljšega igralca tekme je bil upravičeno izbran Dean Bombač, ki je vrhunsko vodil igro in ob tem dosegel še pet golov. »Pred tekmo smo se dogovorili, da bomo pokazali svoj značaj in dali jajca na mizo. Ni lepšega prizora kot takrat, ko utišaš polno dvorano z 12.000 gledalci in je vzdušje kot v gledališču. Zelo dobro smo se pripravili na švedsko igro in jo preučili do podrobnosti,« je sprva dejal Dean Bombač. Primorec je dejal, da je kljub veliki minutaži le malce izčrpan (a lepo je biti izčrpan po takšni vrhunski zmagi, pravi), kljub zmagi pa je opozoril, da Slovenija še ni dokončno v drugem krogu: »Ne smemo poleteti in se predati evforiji, ampak ostati na realnih tleh, kajti čaka nas še Švica. Dvoboj s Švedi moramo pozabiti in proti Švicarjem izpolniti cilj, ki smo si ga zadali znotraj ekipe – v drugi del iti z dvema točkama.«

Slovenci bodo zadnjo tekmo v skupini F odigrali jutri ob 18.15 proti Švici. Za prvo mesto jim zadostuje že remi, za napredovanje v drugi krog EP pa si lahko privoščijo tudi luksuz – poraz z največ sedmimi goli razlike bi še vedno zadoščal za napredovanje v Malmö.

Evropsko prvenstvo, skupina F (Göteborg), 1. krog: Slovenija – Poljska 26:23 (13:11), Švedska – Švica 34:21 (20:13), 2. krog: Švica – Poljska 31:24 (14:12), Švedska – Slovenija 19:21 (9:10), 3. krog, danes: Slovenija – Švica (18.15), Švedska – Poljska (20.30).