Zato je velik odstotek državljanov lačnih, manjšini tistih v špici pa pokajo hlače po šivih. Ti ustvarjajo globoko državo; ti so prvo- in drugorazredni. Globoko pod njimi pa se že od Rimljanov naprej onemoglo dere tretjerazredna raja s tistim večnim »kruha in iger«. Igre in igrice imamo, včasih jih je še preveč, posebno v parlamentu. Kruh se pa tudi še dobi, če nekoliko pobrskate po smetnjakih. Tukaj je odgovor na naslovljeno vprašanje. Če se bomo še naprej zgledovali po »zlati Ameriki«, ki je nastala na grobovih visoko kulturnih indijanskih plemen in s pomočjo zasužnjenih črncev, ki so jih novodošli bledolični okupatorji iz Evrope nalovili po zahodnoafriških gozdovih in jih s pravico, ki je bila manjša od pravice živali, zasužnjili na svojih ukradenih plantažah. Tako je nastala ta obljubljena dežela zlata in kavbojev – kravjih pastirjev.

Visokorodni in nadvse omikani Evropejci so s svojimi vojaškimi hordami in s pomočjo misijonarskih dušebrižnikov kolonizirali domala tri četrtine sveta; ne samo Afriko, Azijo, Avstralijo in svetovne oceane, če je tam prostor z bogatimi zemeljskimi zakladi diamantov, premoga, zemeljskega plina, nafte in vsega drugega, kar potrebuje sistem kapitalizma. Zastonjkarska delovna sila domorodcev mu je samoumevno navržena. In zaradi vseh teh blagodati, ki jih je in jih še prinaša kapitalizem, so izbruhi vojn z milijoni mrtvecev, zadrogiranih siromakov, utopljencev, nezaposljivih brezciljno tavajočih na eni ali drugi strani rezilnih žic.

Slovenec pa že stoletja stoji le na svoji zemlji. To povem vam, gospod Franc Mihič in vaši soprogi gospe Mariji. Morda bo tudi zadostovalo, če preberete kar tiste članke, ki so objavljeni na strani vašega omenjenega prispevka. Razložim vam tudi, da prav zaradi takšnih sistemov, ki jih narekuje kapital, nastanejo revolucije in državljanske vojne, da vam ne bo treba tega kar naprej ponavljati v vaših »demokratičnih pravicah«.

Jože Centa, Ljubljana