Južnokorejski tehnološki velikan Samsung je pred odprtjem sejma razkril digitalnega avatarja, ki ga je označil za »umetnega človeka«, piše francoska tiskovna agencija AFP. Aplikacijo, ki jo je razvil Samsungov neodvisni razvojni center Star Labs, so poimenovali NEON. Pri Samsungu pravijo, da gre za novo generacijo storitve na podlagi umetne inteligence, ki se je sposobna pogovarjati in razumeti kot pravi ljudje. »Neoni bodo naši prijatelji in sodelavci, ki se z interakcijami nenehno učijo, razvijajo in oblikujejo spomine,« je dejal vodja Star Labs Pranav Mistry.

Razvijalci naj bi avatarja ustvarili z obsežnimi študijami kompleksnosti delovanja narave ter odločanja, ravnanja in obnašanja ljudi. Kot je poudaril Mistry, se bo tehnologija odzivala v vsega nekaj milisekundah.

Na umetno inteligenco stavi tudi japonski avtomobilski velikan Toyota, ki namerava pod goro Fudži na Japonskem ustvariti 70 hektarjev veliko povezano pametno mesto, kjer bi preizkušali avtonomno vožnjo in druge napredne tehnologije. Mesto bo namenjeno približno 2000 prebivalcem, med katerimi bodo Toyotini zaposleni in gostujoči raziskovalci. Pri gradnji bodo dali prednost trajnostnim materialom in postopkom, energijo pa bodo zagotavljale vodikove gorivne celice.

Mesto bo na vseh ravneh in korakih prepredeno s tehnologijo. Ta bo v prvi vrsti opazna v obliki naprednih pametnih domov, kjer bo tehnologija prevzela večino človekovih opravil. »Celo koš za smeti se bo izpraznil sam,« je po navedbah AFP dejal danski arhitekt Bjarke Ingels, katerega biro sodeluje pri projektu. LG je medtem predstavil pametne televizorje, ki bodo gledalcem nudili odgovore na poljubna vprašanja v realnem času. Če se bodo gledalci denimo spraševali, kako je ime političarki na zaslonu in katero znamko obleke nosi, bodo to vprašanje glasno zastavili, tehnologija pa bo pobrskala po spletu in ponudila odgovor.

Predstavljene rešitve v veliki meri temeljijo na tehnologiji 5G, ki bo po napovedih letos doživela bliskovit razvoj. Pomemben kos pogače bi si rad odrezal kitajski proizvajalec elektronike TCL, ki je na sejmu CES napovedal tri nove modele pametnih telefonov s podporo 5G za ceno manj kot 500 dolarjev.