Dobro, dobro, priznam, povsem suh ne more več biti, novoletno nazdravljanje s peninami se je zavleklo v rane jutranje ure. In še sosed je prinesel tisto odlično slivovko za presekat. In včeraj bi bilo nevljudno reči ne Slavku, ko je v lokalu, ki se je lani tako dobro založil z vini, družbi častil steklenico rdečega. K sreči je mesec dolg, čez vikend še porabim ostanke s silvestrovanja in bom 0.0. Na vseh januarskih vinskih degustacijah bom izključno pljuval.

Obljubim!

Manj mesa! Da spravim ta presneti holesterol nazaj v meje spodobnosti. Nenazadnje gre tudi za naš planet, brez prehoda v veganstvo se bo pregrel kot črn avto na poletnem soncu. Že zdaj ne bi pojedel niti koščka mesa več, vendar ne vidim smisla v tem, da bi vrgel v smeti slasten kos uležane, vakuumsko pakirane, čudovito marmorirane govedine, ki sem ga dobil konec leta. Pa čokato nogo jagenjčka, ki jo je dobavil Štefan in sem jo pospravil v zamrzovalnik, je treba še porabiti. In skuhati obaro iz obilne domače kure, ki mi jo je dala soseda. Na Igorjevih februarskih kolinah bom jedel samo krvavice in drobovino.

Obljubim!

Več gibanja! Saj sem Slovenec, pripadnik najbolj športnega plemena na svetu, ki po tekočem traku rojeva prvake v vseh mogočih disciplinah. Čeprav pretiravati tudi ni dobro. »Sport ist Mord«, šport je umor, svarijo razsodni Nemci. Zato bo moja zmaga redno in dosledno sodelovanje. Kajpak se januarja na fitnes še ne bom vpisal. In na hrib še ne bom lazil. Ker komu se ljubi gužvati z vsemi temi neresnimi bedniki, ki se hodijo začetek leta rekreirat zgolj zaradi nekih prednovoletnih zaobljub. Bom počakal do pomladi, tedaj jih bo že minilo. Pa ravno prav toplo bo postalo za nove športne copate in tekaške pajkice, ki mi jih je leta 2018 prinesel božiček. V njih bom v krepčilni fizkulturi užival kot še nikoli.

Obljubim!

Manj interneta! Neverjetno, kaj so iz nas naredili mobilni telefoni in družbena omrežja. Saj niti potrebe več nismo zmožni opraviti brez buljenja v zaslon. V drugem desetletju bom potegnil črto in se dokončno odklopil. Imate prav – popoln odklop ni več mogoč, branje elektronske pošte je splošna službena obveza. In brez spremljanja Facebooka, Twitterja in spletnih medijev tudi ne moreš biti na tekočem, v časopisih so nenazadnje včerajšnje novice. Na Instagramu bom objavil izključno spominske slike iz res dobrih restavracij in vinotek, denimo iz ošterije Debeluh. Ampak to bo tudi vse.

Obljubim!

Več leposlovja! Odločitev je padla, letos bom kupil in prebral vsaj tekoči meter knjig. Dovolj sem grešil, s premalo kakovostnimi vsebinami sem v minulem desetletju dopolnil domače knjižne police. Za narod gre, vsi moramo prispevati večji delež k zaščiti slovenščine, sicer bomo zapravili svoj jezik, svojo identiteto. Najprej bom vzel v roke tistega podarjenega debelega Partljiča, ki že od lanskega oktobra nabira prah na polici. Baje je res dober roman. Čeprav nekateri tudi pravijo, da je bolje prej pogledati dramo, ki je bila ustvarjena po njegovih motivih in je prav zdaj na sporedu v teatru. K sreči imam še čas za dokončno odločitev, prej lahko preberem tisto angleško elektronsko knjigo o zgodovini vina, ki jo imam že toliko časa shranjeno na svojem telefonu in o kateri si želim že nekaj časa podebatirati s stalno ekipo v Matijevi vinoteki. Potem pa grem nemudoma v knjižnico plačat letno članarino in si izposodit kakšno knjigo.

Obljubim!