V Evropi je od leta 2015 prek shem za preselitev zaščito poiskalo več kot 65.000 ranljivih beguncev. Države članice pa so danes napovedale, da so v okviru teh shem prihodnje leto pripravljene sprejeti še dodatnih 30.000 ljudi.

EU bo v skladu z napovedmi potreb za leto 2020, ki jih je pripravil Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR), prednostno obravnavala preselitve iz Turčije, Libanona in Jordanije ter iz držav vzdolž osrednje sredozemske poti. Prizadevanja bodo usmerjena tudi v preselitve iz Nigra in Ruande. Države, ki bodo sprejele begunce, bo finančno podprla. Za vsakega preseljenega begunca bo država prejela 10.000 evrov.

"Preselitve so evropska zgodba o uspehu in morajo to tudi ostati. Članice EU so dale obljubo za preselitve, kot je še ni bilo. S tem je EU tista, ki največ prispeva k preselitvam na svetu - čeprav upamo, da jih bo še več sledilo zgledu in bodo povečale svoj prispevek in s tem odgovorile na vse večje potrebe," je ob tem povedal evropski komisar za spodbujanje evropskega načina življenja Margaritis Schinas.

Danes se v Švici zaključuje prvi globalni forum o beguncih, ki se ga udeležuje tudi evropski komisar za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Janez Lenarčič. Tako donatorji humanitarne pomoči kot donatorji razvojne pomoči imajo pomembno vlogo v kriznih razmerah, a morajo biti usklajeni, je ob tem zapisal na Twitterju. EU je po njegovih besedah delež za izobraževanje v humanitarni pomoči v zadnjih štirih letih zvišala z enega na deset odstotkov, je dodal Lenarčič, ki je v Ženevi sodeloval na panelu o izobraževanju.

Svet sicer danes obeležuje mednarodni dan migrantov. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je ob tem poudaril, da imajo vsi migranti pravico do zaščite svojih človekovih pravic, države pa je pozval k uresničevanju lani sprejetega globalnega dogovora o migracijah.