Ti so začeli z oviranjem postopka praktično takoj na začetku s predlogom, da prenehajo s postopkom in se razidejo, ker le zapravljajo čas. Na glasovanju ta predlog ni bil sprejet, zavrnjenih je bilo tudi več drugih. Med njimi je bil predlog, da kongres uradno obsodi vse demokratske predsednike kongresnih odborov, ki so vodili preiskavo in postopke pred ustavno obtožbo.

Po dveh urah je predstavniški dom kongresa izglasoval pravila. Sledilo je branje dveh točk obtožnice v razširjeni obliki, ki Trumpa bremenita najprej zlorabe pooblastil, ker je izsiljeval Ukrajino, naj mu pomaga na naslednjih volitvah 2020. Druga točka zadeva oviranje dela kongresa, v tem primeru preiskave izsiljevanja Ukrajine.

Demokrati so ustavno obtožbo po treh letih pričakovanj in napovedi sprožili septembra, ko so izvedeli za izsiljevanje skupaj z javnostjo, ker je Trump celo objavil prepis telefonskega pogovora z ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim, v katerem ga prosi za "uslugo" preden nadaljujeta s pogovorom o pomoči Ukrajini proti Rusiji.

"V tem molitve vrednem času v zgodovini naše države moramo spoštovati prisego, da bomo podpirali in branili ustavo pred vsemi sovražniki, tujimi in domačimi. Na žalost so dejstva o tem, da je predsednik zlorabil pooblastila za osebno politično korist in oviral kongres, jasna. V Ameriki ni nihče nad zakonom," je kolegom v pismu pred postopkom sporočila predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi.

Ustavno obtožbo vodijo s težkim srcem

Po branju obtožnice je tudi opravila prvi govor, v katerem je Američane, predvsem pa svoje republikanske kolege, skušala spomniti, kaj pomeni koncept republike v primerjavi z monarhijo. Zagotovila je, da vodijo ustavno obtožbo s težkim srcem, ampak jim Trump ni dal druge izbire. Če ne bodo potrdili ustavne obtožbe, bo s takim obnašanjem nadaljeval.

Na predvečer ustavne obtožbe so po vseh ZDA potekale demonstracije v prid odstavitvi predsednika Trumpa. Ljudje so se zbirali na javnih mestih in nosili transparente z gesli v obrambo ustave. Ni šlo za zelo množične demonstracije. Najbolj goreči nasprotniki Trumpa zavzeto spremljajo postopek po tradicionalnih in družabnih medijih, večina Američanov pa se s tem ne obremenjuje.

Glene na intenzivno tvitanje in prepošiljanje tvitov podpornikov se z ustavno obtožbo zelo obremenjuje Trump, čeprav obenem zagotavlja, da mu bo to politično koristilo in zagotovilo ponovno izvolitev. "Si lahko zamislite, da me bo radikalna levica, demokrati, ki nič ne delajo, ustavno obtožila in nisem storil nič narobe! Grozna zadeva," je med drugim tvitnil Trump. V torek je sicer Pelosijevi poslal šest strani dolgo žaljivo in nesramno pismo, v katerem se priduša, da z njim delajo slabše, kot so nekoč s čarovnicami.

Razpravo je začel zjutraj kongresni kaplan Pat Conroy. Demokrati ponavljajo, da je Trump s svojim obnašanjem ogrozil ustavo in ameriško politično ureditev. Republikanci trdijo, da demokrati skušajo izničiti izid volitev leta 2016.

Razprava se bo ob republikanskem zavlačevanju nadaljevala pozno v noč, nato pa bo demokratska večina predvidoma potrdila ustavno obtožbo.

Trump je lahko miren, dokler bo gospodarstvu šlo dobro

Januarja se bo začelo sojenje v senatu, kjer je vodja večine republikanec Mitch McConnell zagotovil, da bo predsednik oproščen krivde, razglašen za nedolžnega in celo napovedal možnost, da se bo postopek končal že takoj na začetku z glasovanjem o razveljavitvi obtožnice.

Vodja manjšine v predstavniškem domu, republikanec Kevin McCarthy pa je za televizijo Fox News zagrozil, da bodo po ponovnem prevzemu večine republikanci šli nazaj in celoten postopek ustavne obtožbe Trumpa, črtali iz zgodovine.

Trump je lahko miren dokler bo šlo gospodarstvu dobro, saj zaradi tega uživa podporo večine volivcev sedaj. Danes objavljena anketa CNBC ugotavlja, da ustavno obtožbo podpira 44 odstotkov volivcev, proti jih je 45 odstotkov. To je podobno razmerje kot septembra, ko se je vse skupaj začelo.

Trumpovo vodenje gospodarske politike podpira 49 odstotkov Američanov, nasprotuje pa mu 40 odstotkov. Na splošno ga na položaju podpira 40 odstotkov ljudi, nasprotuje pa mu 49 odstotkov. Ustavna obtožba kot kaže mnenja Američanov v veliki meri ne bo spremenila.