Liang je pojasnil, da koncern ni odvisen od ameriških podjetij, ki mu po ukazu ameriškega predsednika Donalda Trumpa ne smejo več dobavljati čipov in ključnih komponent za tehnologijo pete generacije (5G).

Prej je sodeloval z ameriškimi podjetji Micron, Qualcomm in Intel, zdaj pa mu čipe in komponente dobavljajo drugi proizvajalci, predvsem iz Azije.

"V načrtu imamo proizvodnjo svojih lastnih komponent v obratu v Evropi," je dejal Liang in dodal, da že preučujejo, kje v Evropi odpreti tovarno. Časovnica odprtja novega proizvodnega obrata še ni določena, luč pa bi lahko ugledal zelo hitro, je povedal.

Liang vztraja, da ameriški očitki o vohunjenju oziroma varnostni grožnji ZDA ne držijo. Kot je zatrdil, jim kitajske oblasti niso nikoli naročile, naj prisluškujejo svojim uporabnikom. "V zadnjih 30 letih nismo nikoli dobili takšne zahteve. Tudi če bi jo v prihodnosti, pa bi jo zavrnili," je zatrdil.

A kitajska zakonodaja predvideva, da morajo posamezniki in organizacije pomagati in sodelovati z nacionalno obveščevalno službo, piše AFP.

Številne države so se znašle pod ameriškim pritiskom, naj ukrepajo zoper Huawei. Avstralija in Japonska sta tako že naredili korake v smeri prepovedi ali omejitve sodelovanja tega kitajskega giganta pri vzpostavljanju omrežja 5G. Ta mesec so podobni signali prišli tudi iz Velike Britanije.

Nemška kanclerka Angela Merkel je medtem prav danes sporočila, da ni seznanjena z nobenimi pritiski Pekinga, da bi morali pri 5G sodelovati s Huaweijem.

Huawei se je sicer zdaj osredotočil na osrednjo Evropo in je že napovedal, da namerava za dobavo delov iz Evrope nameniti 40 milijard dolarjev.

Koncern že vse od zapleta z ZDA razvija svoj operacijski sistem, s katerim bo nadomestil Android, ki je v lasti ameriškega tehnološkega velikana Google.

V letošnjem letu bo po načrtih prodal med 245 in 250 milijonov pametnih telefonov, potem ko jih je lani po podatkih IDC 206 milijonov.