Upniška struktura skupine Tuš se je spremenila že lani, dodatna konsolidacija pa je bila pričakovana tudi v letošnjem letu.

Mediji so tako že jeseni poročali, da se za nakup osemodstotnega deleža terjatev do skupine Tuš, ki jih je imela v lasti SID banka, pogaja sklad Alfi. Po tedanjih neuradnih informacijah časnika Dnevnik naj bi se za nakup dogovarjal še z BKS Bank, ki ima v lasti osem odstotkov terjatev, in z Gorenjsko banko, ki ima v lasti 11 odstotkov terjatev do Tuša.

Luksemburška družba Exp Investments Securitisation, ki je bila ustanovljena januarja letos, pa je povezana z Alfijem in je Alfijev financer, je spomladi pisal časnik Finance. Kdo so lastniki luksemburške družbe, sicer ni razvidno.

Alfi je bil skupaj z omenjeno luksemburško družbo že doslej lastnik dobre tretjine terjatev do Tuša Holdinga. Skupaj bi lahko v primeru uspeha omenjenih dogovarjanj tako obvladoval že več kot polovični delež terjatev do skupine Tuš.

Približno 21 odstotkov terjatev do Tuša ima medtem v lasti Abanka, nekaj manj kot 10 odstotkov pa britanski finančni sklad Anacap Financial Partners, ki jih je odkupil od Nove KBM. Anacap pa je od Heta Asset Resolution nedavno kupil štiri Tuševe trgovske centre in jih oddal Tuševim trgovinam v najem.