»ZDA bodo vedno odločen podpornik vseh tistih, ki si prizadevajo ohraniti neodtujljive pravice in človeško dostojanstvo,« je zagotovil Pompeo. Med napovedjo sankcij je posebej izpostavil kršitelje v Iranu, Siriji, Venezueli in na Kitajskem.

Med tistimi, ki so jih doletele sankcije prepovedi potovanj v ZDA in zaplembe premoženja v ZDA, so srbski trgovci z orožjem, precej kršiteljev iz Kambodže, nekaj vojaških voditeljev iz Mjanmara zaradi nasilja nad muslimansko manjšino Rohingya, med njimi poveljnik oboroženih sil Mjanmara Min Aung Hlaing.

Na seznamu so tudi policist iz Pakistana Rao Anwar Khan, ki je organiziral samovoljne usmrtitve, slovaški poslovnež Marian Kocner, ki je naročil umor preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka ter posamezniki iz Libije, Demokratične republike Kongo in Južnega Sudana.

Presenetljivo je na seznamu tudi nekdanji generalni konzul Savdske Arabije v Istanbulu Mohamed al Otaibi, ki je dovolil umor novinarja Džamala Hašodžija. Ni pa naročnika umora - neuradno je bil to savdski princ Mohamed bin Salman.

Sankcije so uvedli po določilih zakona Magnicki, ki je dobil ime po borcu proti korupciji in kršitvam človekovih pravic v Rusiji Sergeju Magnickem. Ta je zaradi svojega boja proti korupciji umrl v ruskem zaporu.