Od 300 prizemljenih Savdijcev jih je 140 v Pensacoli, 128 v Mayportu in 35 v bazi Whiting Field. Vsa tri oporišča mornariškega letalstva ZDA so na Floridi. "Savdski piloti imajo trenutno odmor od urjenja v letenju," je sporočila tiskovna predstavnica mornarice, poročnica Andriana Genualdi in dodala, da se bo urjenje nadaljevalo v prihodnjih dneh.

Ni znano, koliko časa bo prizemljitev trajala. Najverjetneje bo potekala, dokler ne bodo dodatno varnostno preverili vseh Savdijcev. Policija je doslej zaslišala že vse druge savdske vojaške pilote v Pensacoli. Preiskava o motivu strelca še traja.

Podporočnik savdske vojske, ki je bil v Pensacoli na šolanju, je v četrtek s pištolo ustrelil tri pripadnike ameriške mornarice. Najmanj osem ljudi je bilo v napadu ranjenih, strelca pa je ubil šerifov pomočnik.

Motiv strelca še ni znan, a ker gre za Savdijca in muslimana, so se pojavila ugibanja o morebitnem terorističnem motivu. Po nekaterih podatkih naj bi objavljal besedila proti Ameriki, ki jo je označil za zlo.