Razmere po ponedeljkovem požaru v podjetju Ekol so se ponoči umirile. »Za industrijsko cono Laze po meritvah pristojnih ni več potrebno zapiranje oken. Nevarnost je mimo,« se je glasilo torkovo jutranje sporočilo PU Kranj. Tudi poročila o prvih meritvah po požaru v industrijski coni Laze v Stražišču pri Kranju so pokazale, da v ozračju in vodi ni nevarnih snovi. Ekološki mobilni laboratorij ELME je poročal, da so goreli odpadne krpe, tekstil in zračni filtri. Nevarne snovi, ki jih požar ni zajel, naj bi v podjetju skladiščili drugje.

Zagorelo je v zabojniku

Intervencija gasilcev in policije v industrijski coni Laze je, kot je danes zapisal Bojan Kos iz PU Kranj, zaključena. »Gasilci so na kraju vzpostavili varne pogoje in odpravili nevarnost. Zato požarna straža ni več potrebna. Naprave tudi danes niso zaznale prisotnosti nevarnih plinov. Kriminalisti pa so opravili ogled kraja in identificirali mesto nastanka požara. Zagorelo je v enem od večjih zabojnikov za industrijske odpadke, ogenj pa se je od tam razširil še na dva druga sosednja zabojnika ter na parkirano tovorno vozilo, plastične zbiralnike in del nadstreška. Pri plastičnih zbiralnikih je ogenj poškodoval samo zunanjost. Pogorel je material v zabojnikih,« je zapisal Kos.

»Po do zdaj preverjenih podatkih so bili industrijski odpadki v zabojnik, kjer je zagorelo, preloženi na dan požara dopoldan. Z ogledom so kriminalisti izključili možnost, da bi bil požar podtaknjen. Na kraju so bili zavarovani posamezni vzorci materiala, ki bodo predmet nadaljnjih preiskav. Z ugotovitvami bodo kriminalisti seznanili pristojno državno tožilstvo,« še dodaja Kos. V podjetju Ekol se sicer ukvarjajo s prevzemom in predelavo odpadnih motornih olj, zaoljene embalaže ter drugih nevarnih in nenevarnih odpadkov.

»Bil sem doma in slišal sirene. Potem sem po radiu in televiziji slišal, da je treba zapirati okna in ostati doma. Še sreča, da je zima in da imajo ljudje okna večinoma zaprta,« pravi Bojan iz Stražišča, ki sicer živi bliže drugi industrijski coni. »Jaz pa sem vse skupaj zamudil, saj sem bil na fizioterapiji,« nam zaupa krajan Adem Šala, ki ima prebivališče bliže kraju dogajanja. Pravi, da njega sicer ne skrbi zaradi obratov v Lazah, njegovo ženo pa zelo.

Danes popoldne smo na poti na delo v obrate v industrijsko cono Laze srečali kar nekaj tamkajšnjih zaposlenih, ki so bili ob ponedeljkovem požaru na delu. Nekateri med njimi so nam zaupali, da so jih dogodki neprijetno vznemirili, a nimajo druge izbire, kot da hodijo tja na delo. Drugi pa so izrazili popolno zaupanje v varnostne sisteme in pravočasen prihod gasilcev, kar je tokrat preprečilo katastrofo.

V Civilni iniciativi za zeleno Stražišče po besedah predstavnika Marka Špolada po prvih meritvah kljub odsotnosti nevarnih snovi niso pomirjeni. »Civilna iniciativa vrsto let opozarja, da se lahko zgodi katastrofa. Treba je počakati prave meritve, ko bo analizirana voda. Vedno pri gašenju pride do izliva gasilske vode. Hvaležen sem gasilcem, da so se izkazali, a vse to bi se dalo preprečiti, vso grozo, ves strah prebivalcev,« pravi. Kot je povedal že večkrat, so na nevarnosti pogosto opozarjali tako državo kot občino, a doslej niso bili uslišani, tudi inšpekcijske službe se bolj kot z vsebino njihovih bojazni ukvarjajo s formalnostmi, postopki pa se vlečejo neskončno dolgo. Tudi aktualnemu kranjskemu županu Matjažu Rakovcu so krajani in predstavniki civilne iniciative jasno povedali, da nevarnih obratov ne želijo imeti v svoji neposredni okolici in da zahtevajo njihovo preselitev, a se ni zgodilo še nič, pravi Špolad, ki je razočaran tudi nad opaženim pomanjkljivim informiranjem okoliških prebivalcev.

»V MO Kranj se zavedamo, da je območje Laz treba prednostno obravnavati. Zato z vsem znanjem in ukrepi delujemo, da bi območje uredili in odpravili kakršne koli vplive na okolje,« poudarja župan Matjaž Rakovec. »Z izgradnjo kanalizacije bodo podjetja prisiljena k priklopu in postavitvi male industrijske čistilne naprave. V nasprotju z danes, ko to vodo spuščajo v greznice in po vsej verjetnosti pronica v okolje. Šele takrat bomo lahko kontrolirali, kaj izpuščajo, in bomo lahko začeli reševati problem onesnaženja potoka,« dodaja. Vendar pa MO Kranj kanalizacije na tem območju ne more zgraditi, ker zaradi sproženega upravnega spora še nima pravnomočnega gradbenega dovoljenja.

Poškodovanih ni bilo

Tudi tokrat je na dejstvo, da je zagorelo, opozoril javljalnik požara. Gasilci so 30 zaposlenih v celotni industrijski coni evakuirali z območja in požar kmalu omejili. Malo pred 21. uro je policija sporočila, da je požar pogašen. Kot je povedal Andraž Šifrer iz GARS Kranj, ki je bil vodja intervencije, se je s požarom spopadlo 135 gasilcev, poklicnim gasilcem iz Kranja so na pomoč priskočili še gasilci iz osmih okoliških gasilskih društev. »Posebnost pri tem požaru so bile izjemno visoke temperature na kraju. Kot smo ob podobnih požarih že vajeni, smo takoj sprožili zaščitne ukrepe in izdali odredbo, da morajo biti vsi na kraju dogodka opremljeni z dihalnimi aparati.« Poškodovanih ni bilo.