Humanitarno društvo Enostavno pomagam je že peto leto zapored odprlo Božičkovo tovarno daril, v kateri s pomočjo škratov prostovoljcev zbirajo darila za otroke iz socialno šibkejših družin iz širše celjske regije. Tako jim poskušajo pričarati božično veselje, za katerega bi bili sicer prikrajšani. Pod sloganom Enostavno solidaren pa bodo letos obdarili tudi starostnike, denar zato pa zbirajo prek SMS-sporočil. Lani je društvo, ki mu predseduje Milan Ninić, obdarilo več kot tisoč otrok, letos upajo, da bo ta številka še višja. Vedno več pa je tudi tistih, ki se odločijo biti Božičkovi pomočniki. Božičkova tovarna daril je že peto leto v nakupovalnem centru Planeta Tuš Celje, kjer bodo vse do božičnega večera prostovoljci društva zbirali darila za otroke iz osnovnih šol in vrtcev. Do zdaj jim je uspelo obdariti že več kot 2600 otrok.

Želijo si, da bi jih posnemali tudi drugje

Da tovarna nemoteno deluje, skrbi 20 prostovoljcev, a Ninić bi si želel, da bi imeli po Sloveniji tudi posnemovalce, saj sami ne zmorejo pokriti celotne Slovenije. »Tudi nam je vzor projekt Božiček za en dan, ki smo ga malo spremenili, naredili bolj domačega,« prizna Ninić, ki je kot inženir radiološke tehnologije zaposlen na onkološkem oddelku UKC Maribor. Kot še dodaja, lahko Božičkov pomočnik postane vsak. »Obiskati mora Božičkovo tovarno daril, si na smrečici izbrati ime in starost otroka ter kupiti zanj pet stvari: igračo, kos oblačila, nekaj sladkega, šolske potrebščine ali material za ustvarjanje ter nekaj po lastni izbiri,« našteje Ninić.

Izbrano darilo morajo k nam dostaviti v treh dneh od izbire imena otroka, najkasneje pa do 19. decembra, saj tudi prostovoljci potrebujejo nekaj časa, da darila sortirajo in preverijo, če ima vsak otrok svojega, da ne bi kdo ostal brez. Škrati prostovoljci, ki jim bodo na pomoč tudi letos priskočili poklicni in prostovoljni gasilci, pa bodo nato darila vsakemu otroku dostavili do božičnega večera na dom.

In kaj posebnega so ob tem že doživeli v minulih letih? »Na terenu vidijo vse mogoče, tudi to, v kakšnih razmerah nekateri živijo. In mnogokrat se prostovoljci in gasilci nazaj pripeljejo s solzami v očeh, tako zelo se jih dotaknejo stiske nekaterih,« pravi Ninić, ki je za svoje humano delo že prejel najvišje državno priznanje in tudi bronasti grb celjske mestne občine. Že prihodnje leto pa želijo v akcijo vključiti otroke iz šaleške pa vse do koroške regije. »Ne želimo pa preseči svojih zmožnosti,« sklene Ninić.