Fainova je najprej na 400 metrov mešano osebni rekord s 4:35,27 izboljšala za 1,3 sekunde in dosegla četrti jutranji izid. Po kratkem premoru je bila Fainova nato ob koncu jutranjega dela za dve mesti prekratka za finale na 800 m prosto, kjer je z 8:23,72 sicer zasedla tretje mesto v svoji skupini, a je zadnja skupina pokazala izredno hitro plavanje in dosežek, dobro je Fainova plavala drugih 400 metrov, je zadostoval za 10. mesto.

»S tekmo na 400 m mešano sem zelo zadovoljna. Vedela sem, da bo za finale treba plavati okrog osebnega rekorda. V dirko sem šla v svojem ritmu, nisem lovila tekmic, saj sem se zavedala, da sem na koncu v kravlu zelo močna. A predvsem v prsnem slogu sem se jih držala, tam sem najslabša, nato pa v kravlu opravila svoje in seveda sem zelo vesela mesta v finalu. Na to sem ciljala,« je po tekmi razložila Fainova, finalistka že na zadnjem tovrstnem tekmovanju, in dodala, da se je na 800 m prosto pač poznalo, da je pred tem že nastopila v zelo težki disciplini in zato predvsem v prvi polovici tekme nekako ni našla pravega ritma. Seveda pa si je želela še en finale.

Svoje cilje je uresničila tudi Tjaša Oder, ki je z 8:19,34 dosegla osebni rekord na 800 m prosto in kot šesta tudi želeno uvrstitev v finale. S trenerjem se zavedata, da so rezerve velike, saj je Odrova znana kot izrazito hitrejša tekmovalka v popoldanskem terminu, obenem pa je vnovič slabo plavala na obratih.

»Z osebnim rekordom in finalom sem zadovoljna, a tekma je bila izredno težka. Leto in pol nisem plavala v 25-metrskem bazenu, zato sem kar malo pozabila, kako naporno je dihanje na taki tekmi, saj pljuča delajo veliko bolj kot v 50-metrskem bazenu. Zdaj sem dala to skozi, videla, kako je in upam, da v finalu lahko kakšno mesto pridobim. Pričakujem pozitivno tremo, da se bom zbrala in pripravila, nato pa bom dala vse od sebe,« je bila po tekmi vidno utrujena, a obenem zelo vesela izkušena olimpijka s Koroške.

Uspešno je nalogo opravil tudi triglavan Peter John Stevens, ki je kljub številnim drobnim napakam na 50 m prsno dosegel osmi izid 26,52 in se zanesljivo uvrstil v večerni polfinale.

»Jutranji nastop je mimo in mislim, da imam še celo sekundo naskoka za zvečer. Slab sem bil predvsem na obratu, a led je prebit. Prvi start je najtežji in vesel sem polfinala, saj mi je lani na svetovnem prvenstvu spodletelo. Pred mano sta še dva starta in videli bomo, kako se bo na koncu izšlo,« je po tekmi povedal Stevens in posredno nakazal, da je prepričan tudi o uvrstitvi v finale.

Za prvovrstno presenečenje je poskrbel Mariborčan Martin Bau, ki se je poleti iz triatlona vrnil v plavanje, v Glasgowu pa je s 3:41,98 dosegel nov slovenski rekord na 400 m prosto. Obenem je bil osmoljenec prvenstva, saj je dosegel rezultat, ki je doslej vedno zadostoval za finale, tokrat pa je v izredni gostoti izidov zasedel 11. mesto. Zmanjkale so mu tri desetinke sekunde.

»Super se počutim v vodi že vse od poletja. Vnovič delam s staro trenerko Majo, osebno pa mislim, da sem izid dosegel predvsem zato, ker sem fizično močnejši kot pred štirimi leti, ko sem ga plaval nazadnje. Vmes sem v zadnjih treh letih menjal okolje, spreminjal neke zadeve, a se ni izšlo, kot sem si želel. Vesel sem se, da sem se vrnil na ta način in da v plavanju spet uživam,« je bil vesel Bau, ki si je želel najmanj najboljši izid po olimpijskih igrah v Riu, češnja na tortici je bil državni rekord.

Že začetek v slovenskem taboru je bil zelo prepričljiv. Tjaša Pintar je z osebnim rekordom 31,07 na 50 m prsno začela nastope in bila 26., Tjaša Vozel je bila v isti disciplini nato z najboljšim letošnjim dosežkom 31,26 31.

»Že na zadnji univerzitetni tekmi v Tennesseeju sem bila zelo hitra, zato sem bila povabila v reprezentanco še kako vesela. Led je prebit, z osebnim rekordom sem zelo zadovoljna, seveda pa sem si želela tudi dosežek pod 31 sekundami,« je povedala Pintarjeva, ki je selektorju Gorazdu Podržavniku z zmago v internem slovenskem dvoboju sporočila, da je nared tudi za nastop v mešani štafeti.

»Na 50-metrski razdalji letos nimam tistega pravega zavesljaja za sprint. Vseeno pa sem zelo zadovoljna. Bila sem najhitrejša letos, kar je lep obet za 100- in predvsem za nedeljsko 200-metrsko razdaljo,« je bila vesela tudi Vozlova.

Ravenska olimpijka Janja Šegel je bila na 100 m hrbtno z 1:00,41 25. Uspešno pa je debi na EP prestal tudi Primož Šenica Pavletič. Na 200 m hrbtno je zasedel 27. mesto, a je z 1:56,67 osebni rekord izboljšal kar za dve sekundi in pol. Novinka v reprezentanci je tudi mlada Ravenčanka Daša Tušek. Ta je na 800 m prosto prav tako dosegla osebni rekord, osvojila 15. mesto, z 8:28,65 pa je postala osma Slovenka, ki je to razdaljo preplavala v manj kot osmih minutah in pol.