Osvežitev (po angleško Refresh) se imenuje projekt, v katerem so mladi umetniki v štirih državah spoznavali kulturno dediščino krajev, v njenem okolju ustvarjali in jo tako uporabili in prikazali na nov način. Med osmimi dogodki na osmih lokacijah so v zadnjem letu in pol, kolikor je trajal mednarodni projekt, lani obiskali Ptuj, letos pa Novo mesto. V projektu, ki se je sklenil včeraj v Škofji Loki, je sodelovalo več kot sto mladih umetnikov, še enkrat toliko pa se jih je udeležilo vzporednih ustvarjalnih delavnic. Projekt je bil sofinanciran iz evropskih sredstev.

Mladim so približali kulturno dediščino

»Cilj projekta je bil približati kulturno dediščino naših krajev ljudem v okolju, posebej pa mladim. Prepričani smo, da smo vseh osem dogodkov izvedli uspešno. Vsak dogodek je trajal po en teden,« opisuje generalna sekretarka vodilnega partnerja projekta Združenja zgodovinskih mest Slovenije Mateja Hafner Dolenc. Na Ptuju je denimo tako imenovani refresh oziroma osvežilni teden potekal v okviru mednarodno uveljavljenega festivala Art Stays, ki se mu je pridružilo dvanajst mladih slikarjev, kiparjev in vizualnih umetnikov iz partnerskih držav ter domači umetniki s Ptuja. V Novem mestu pa je na vsakoletnem dogodku Teden kultur sodelovalo 12 mladih plesalcev iz partnerskih mest ter skupina domačih plesalcev. Pripravili so novo plesno koreografijo na glasbo novomeške glasbene skupine Dan D in jo odplesali na prenovljenem novomeškem Glavnem trgu, naslednji dan pa še na zaključnem dogodku Plesnega studia Novo mesto.

»Projektni parterji smo dosegli cilj in kulturno dediščino približali mladim. Tovrstno povezovanje je tudi naš nadaljnji izziv,« dodaja Hafner-Dolenčeva. »Mladi umetniki so ustvarjali nova dela, pri čemer jim je bila v navdih kulturna dediščina okolja, v katerem so gostovali. Doživeli smo zelo pozitivne odzive. Ne zgodi se pogosto, da mladi pridejo do nas in se zahvalijo, da so lahko sodelovali pri projektu. Vse to nam je dalo moč, navdih in zavezo, da nadaljujemo, in tako že pripravljamo projekt Refresh plus za nov razpis v okviru programa Ustvarjalna Evropa,« pravi Hafner-Dolenčeva in upa, da bodo na razpisu uspeli.

Spoznavali manj znane kraje in se povezali

Tudi predstavnice tujih partnerskih organizacij so izpostavile pozitivne učinke tovrstnega povezovanja. »Pomembno je biti lokalno pristen v svojem okolju, pomembno pa je tudi širiti meje kot umetnik. S čezmejnim sodelovanjem širiš svoj osebni razvoj in ugled organizacije, kateri pripadaš,« meni Corania Costas iz Romunije. »Obenem srečaš čudovite ljudi, umetniki so obiskali čudovite kraje, ki jih sicer morda ne bi nikoli. To so zagotovo dobra izhodišča za nadaljnjo umetniško kariero in zorenje.«

Laure Raso, predstavnica partnerske organizacije iz Španije, jo dopolnjuje: »Umetniki so si med seboj izmenjevali dobre prakse, drug drugega so učili tehnik, ki jih obvladajo, in podobno. Izmenjava, deljenje izkušenj in razprava o doživetjih so tisto, kar je ta projekt prinesel mladim umetnikom in mestom, v katerih so ustvarjali.« Simonetta Amoroso iz Italije pa poudarja, da so bila med kraji, kjer so ustvarjali, tudi manj znani, denimo italijanski Abruzzo, ki se po njenih besedah ponaša s petimi samostani. »Predvsem pa umetniki tudi po zaključku projekta ostanejo med seboj povezani,« zadovoljno izpostavlja.