Greenpeace je pred tednom in pol s sedeža CDU odnesel okoli dva metra visoko črko C. Kraja jim je uspela, potem ko so se preoblekli v serviserje, ki naj bi prenovili ogromen logotip. Akcijo so izvedli na dan, ko je vodstvo CDU zasedalo v nemškem Leipzigu.

V nevladni organizaciji so pojasnili, da črka C v kratici stranke predstavlja krščanstvo, a CDU s svojo uničujočo podnebno politiko ne ščiti božje kreacije. Preostali črki - DU, kar v nemščini pomeni 'ti' - so dopolnili s plakatom, na katerem je pisalo: "moraš ščititi podnebje".

V veliko črko C preoblečeni aktivist je med drugim poskusil vstopiti na kongres CDU v Leipzigu 22. novembra. Nevladniki so C nesli tudi na več drugih krajev, med drugim v cerkev v vasi, ki jo ogroža bližnji rudnik.

Danes so aktivisti originalno ukradeno črko vrnili, v CDU pa niso prisluhnili njihovim zahtevam, da bi z evangeličanskim pastorjem ob tej priložnosti zmolili molitev za Zemljo. Greenpeace je namreč zahteval prisotnost fotografov in poziranje ob ukradeni črki. "PR in kraval namesto krščanskega zgleda - to nima nič opraviti s C," je dejal vodja poslanske skupine CDU v spodnjem domu nemškega parlamenta Stefan Hennewig.

Hennewig in še nekaj sodelavcev stranke je tako znak odneslo z odra pred sedežem CDU v notranjost. Tam je sicer napis že izpopolnjen z novo prvo črko. Tako imajo sedaj v stranki rezervo.