Trump prav tako meni, da lahko ameriška centralna banka Federal Reserve ukrepa proti zniževanju vrednosti valut v drugih državah, zato je centralne bankirje pozval, naj to preprečijo.

Trump s dviganjem carin grozi praktično od nastopa položaja, Braziliji in Argentini pa je skupaj z nekaterimi drugimi državami marca lani dal odpustek pred povišanjem carin na uvoz jekla in aluminija.

Današnja napoved višjih carin za Brazilijo in Argentino je v skladu s Trumpovim nepredvidljivim slogom vladanja, ki zavira rast celotnega svetovnega gospodarstva, saj podjetja ne vedo, ali oziroma kam se splača investirati.

Trump je s carinami zagrozil prek družbenega omrežja Twitter, kar vzbuja dodatno negotovost - nekateri njegovi tviti namreč ostanejo le tviti, drugi pa se uresničijo v praksi. Ameriški predsednik je tokrat na Twitterju zapisal, da bo ukrepal nemudoma, nato pa odpotoval v London.

Argentina se trenutno sooča z gospodarsko krizo, visoko inflacijo in veliko zadolženostjo. Devalvacija valute se v takih razmerah zgodi po naravni poti.

Brazilija se medtem pod vodstvom Jaira Bolsonara, ki ima podoben slog vladanja kot Trump, otepa visoke brezposelnosti, njeno gospodarstvo pa po dveh letih recesije sedaj tri leta zapored komajda raste po letni stopnji enega odstotka.

Obe državi sta imeli v času, ko je Trump pozornost usmeril na Kitajsko, "mir", to priložnost pa sta izkoristili za povečanje kmetijskega izvoza na Kitajsko, ki se je proti Trumpovim carinam borila z zmanjšanjem kmetijskega uvoza iz ZDA.

"Federal Reserve mora ravnati tako, da države ne bodo več izkoriščale našega trdnega dolarja za devalvacije svojih valut, ker to otežuje pošten izvoz našim proizvajalcem in kmetom," je tvitnil Trump, ki od centralne banke pričakuje znižanje obresti.

Od Trumpovih carinskih vojn za zdaj nima koristi nihče, še najmanj ameriški kmetje, ki jim predsednik pomaga s subvencijami, in predelovalna industrija v ZDA, ki se trenutno krči.

"Mož carina", kot sam sebi pravi Trump, je prispeval k temu, da je ameriška jeklarna US Steel v zadnjem četrtletju ustvarila prvo izgubo od začetka leta 2017. Delnice podjetja iz Pittsburgha so v letu dni izgubile 43 odstotkov.