Slovenke so tudi na četrtem zaporednem velikem tekmovanju pod vodstvom selektorja Uroša Bregarja poskrbele za skalp favorita, tokrat že v prvem krogu v Kumamotu. Na EP 2016 na Švedskem so presenetile gostiteljice, na SP 2017 v Nemčiji so skalpirale Francozinje, na EP 2018 v Franciji kasnejše podprvakinje Rusinje, v soboto pa so na Japonskem premagale Nizozemsko, aktualno tretjo reprezentanco Evrope (EP 2018) in sveta (SP 2017). Po današnjem dnevu premora jih jutri ob 12.30 po slovenskem času čaka obračun z Norveško, prvim favoritom letošnjega tekmovanja.

Dvoboj z Nizozemkami, s katerimi so se na SP pomerile prvič, se je za Bregarjevo pomlajeno in dokaj neizkušeno ekipo začel sanjsko: vodstvo s 3:0 po treh minutah in 7:3 po manj kot desetih, a so se nasprotnice v 21. minuti približale na gol zaostanka (9:10). Čeprav so Slovenke že v prvem polčasu zapravile kar tri sedemmetrovke, so na odmor odšle z golom prednosti (15:14). Nizozemke, ki jih kot selektor vodi Francoz Emmanuel Mayonnade, tudi trener francoskega kluba Metz (zanj je pred odhodom v Brest igrala tudi slovenska ostrostrelka Ana Gros), so na tekmi le dvakrat vodile za gol (19:18, 20:19) in iztržile štiri remije.

Zadnjega pri 25:25 v 50. minuti, končnica pa je spet pripadla Slovenkam. Tjaša Stanko (z 12 goli prva strelka tekme, na igrišču je bila vseh šestdeset minut), Ana Gros (7) in Polona Barič (5), ki so skupaj dosegle kar 24 golov oziroma tri četrtine od 32 slovenskih, so vsaka s po enim poskrbele za delni izid 3:0 in vodstvo z 28:25. V vratih je blestela Amra Pandžić, igralka turškega kluba Kastamonu Belediyesi, ki je zbrala 15 obramb in ustavila skoraj 39 odstotkov strelov Nizozemk, pri katerih je Lois Abbingh, leva zunanja igralka ruskega Rostova in članica idealne sedmerice na SP 2017 v Nemčiji, dosegla le en gol iz igre. V zadnjih šestih minutah Nizozemke niso zadele, Slovenke pa štirikrat zapored in se na svoji 31. tekmi v zgodovini svetovnih prvenstev veselile 16. zmage ob 14 porazih in enem remiju.

Za selektorja Bregarja, ki je Slovenijo prvič vodil na svetovnem prvenstvu pred dvema letoma in iztržil po tri zmage (Francija, Angola, Paragvaj) in poraze (Romunija, Španija, Švedska) za končno 14. mesto, se je sedmi dvoboj med svetovno elito končal v slogu pravljične sedmice – z zmago proti velikemu favoritu in kandidatu za kolajno. »Spet smo presenetili eno najboljših reprezentanc na svetu, zato sem seveda zelo ponosen na moja dekleta. Imeli smo sicer manjšo rotacijo igralk, vendar smo zdržali do konca. Vse zadeve s priprav na tekmo so igralke odlično prenesle tudi na igrišče. Zmaga je vrhunski dosežek, toda to je šele prva tekma, zato seveda ni časa in prostora za evforijo,« opozarja Uroš Bregar. Z zmago je Slovenija že takoj na začetku tekmovanja naredila velik korak proti najmanj tretjemu mestu v skupini in napredovanju v drugi del, največji delež pa je prispevala Tjaša Stanko s kar 12 goli iz 17 strelov: »Znova smo pokazale in dokazale, da premoremo, ne glede na to, kako majhna je Slovenija, zelo veliko srce. Priprava na tekmo je bila dobra, vse igralke smo se maksimalno borile in to sta tudi glavna razloga za zmago.«

Skupina A, ostala izida 1. kroga: Srbija – Angola 32:25 (16:12), Norveška – Kuba 47:16 (25:9).