Turčija je varno območje na 120 kilometrov dolgem ozemlju na severu Sirije ob svoji južni meji, ki ga je v smrtonosni ofenzivi in s posledičnimi dogovori iztrgala iz rok sirskih upornikov pod vodstvom kurdskih milic, vzpostavila prejšnji mesec.

Ozemlje se razteza 30 kilometrov globoko v sirsko ozemlje. Nanj želi Ankara preseliti nekatere izmed 3,6 milijona sirskih beguncev, ki jih trenutno gosti na svojih tleh.

Organizacija za zaščito človekovih pravic s sedežem v New Yorku je Turčijo in njene zaveznice v konfliktu v Siriji danes pozvala, naj preiščejo "zlorabe človekovih pravic, pri katerih bi v številnih primerih lahko šlo tudi za vojne zločine", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Usmrtitve posameznikov, ropanje premoženja in blokiranje razseljenih ljudi, ki se želijo vrniti na svoje domove, je uničujoč dokaz, da turška varna območja ne bodo varna," je izjavila direktorica HRW za Bližnji vzhod Sarah Leah Whitson.

Diskriminacija in zlorabe

"V nasprotju s trditvami Turčije, da bo njihova operacija vzpostavila varno območje, skupine, ki jih Ankara uporablja za upravljanje tega območja, zlorabljajo civiliste in ljudi diskriminirajo na podlagi etničnega porekla," je dodala Whitsonova.

V HRW tudi trdijo, da oborožene skupine, ki jih podpira Turčija, niso pojasnile, kjer so humanitarni delavci, ki so izginili med nudenjem pomoči na tem varnem območju.

Operacija, ki jo je Turčija na severu Sirije sprožila 9. oktobra in po kateri je vzpostavila to varno območje, je bila zadnja v nizu ofenziv proti kurdskim borcem na sirskih tleh, ki jih obravnava kot teroriste.

Organizacije za zaščito človekovih pravic so že lani poročale o podobnih zlorabah na območju Afrin na severozahodu Sirije, ki so ga oborožene skupine s podporo Turčije iz rok Kurdov iztrgale v začetku leta 2018.