Volker je bil v sredo ena od štirih prič na javnem zaslišanju pred odborom za obveščevalne dejavnosti predstavniškega doma kongresa. Malce je skušal zaščititi Trumpa, povsem odločno pa se je postavil v bran Bidnu, ki ga pozna 20 let in ve, da ne bi ukrepal drugače kot v nacionalnem interesu ZDA, ker je časten človek.

Demokrati so preiskavo pred ustavno obtožbo sprožili zaradi telefonskega pogovora 25. julija, v katerem je Trump predsednika Ukrajine Volodimirja Zelenskega prosil, naj sproži preiskavo Bidna in njegovega sina Hunterja, ki je bil v preteklosti v nadzornem odboru ukrajinskega energetskega podjetja Burisma. Trump širi teorijo zarote, da je Joseph Biden skupaj s sinom obogatel na račun ukrajinske korupcije in da se je Ukrajina vpletala v ameriške volitve leta 2016.

Več prič je doslej potrdilo, da je Trump zadrževal pomoč Ukrajini, dokler ne dobi preiskave Bidna in vpletanja v volitve. Pomoč je potem le sprostil, ko je bil Zelenski pripravljen naznaniti preiskavo, zaradi pritiska kongresnih republikancev. Republikanci trdijo, da potemtakem zločina ni bilo, ker je bila pomoč nakazana, preiskave pa ni.

»Moji republikanski kolegi sedaj trdijo, da je vse v redu, ker je bila pomoč nakazana. Trumpovo dejanje ni nič manj gnusno samo zato, ker je bilo odkrito,« je dejal predsednik odbora demokrat Adam Schiff in zatrdil, da je šlo za propadel poskus podkupovanja Ukrajine s pomočjo v zameno za preiskavo.

Volker je med drugim dejal, da se je maja vrnil iz Ukrajine po inavguraciji Zelenskega in skušal Trumpa prepričati, da je novi predsednik zaupanja vreden in resen glede boja proti korupciji. Trump naj bi mu povedal, da je slišal o Zelenskem grozne stvari in Volkerja napotil na svojega odvetnika Rudija Giulianija, ki je že deloval po Ukrajini proti demokratom in uslužbencem State Departmenta, ki niso sodelovali v njegovi igri.

Z Volkerjem je pričal tudi nekdanji uslužbenec sveta za nacionalno varnost ZDA Tim Morrison in dejal, da mu je nekdanji šef John Bolton naročil, naj prijavi pravnikom Bele hiše dva pogovora, ki ju je imel z veleposlanikom ZDA pri EU Gordonom Sondlandom in iz katerih je izvedel, da se pomoč Ukrajini blokira, dokler ne bo preiskav.

Sondland bo danes ključna priča. Politični uradnik ameriškega veleposlaništva v Kijevu David Holmes je že v petek odboru povedal, da je slišal pogovor med Sondlandom in Trumpom 26. julija, ko je predsednika zanimalo, ali bo Zelenski uvedel preiskavo, Sondland pa mu je to potrdil. Po pogovoru je Holmes vprašal Sondlanda, kaj meni Trump o Ukrajini, veleposlanik pa mu je odgovoril, da ga niti najmanj ne zanima razen preiskave proti Bidnu.

Sondland, ki si je položaj veleposlanika prislužil z milijonom dolarjev donacije Trumpovi inavguraciji, je bil med pogovorom v kijevski restavraciji na mobilnem telefonu s predsednikom menda tako glasen, da ga je slišal cel lokal. Med drugim je Trumpu zagotovil, da ima »Zelenski rad njegovo rit«. Holmes je bil nad vsem tako šokiran, da je to takoj prijavil nadrejenim na veleposlaništvu.

Pred Morrisonom in Volkerjem sta v torek zjutraj pričala član sveta za nacionalno varnost podpolkovnik Alexander Vindman in svetovalka podpredsednika ZDA Mika Pencea za Ukrajino iz State Departmenta Jennifer Williams, ki sta deležna Trumpovih osebnih napadov, čeprav nista strankarska in sta službovala tako pod republikanci kot demokrati.

Vindman je Trumpov pogovor z Zelenskim, ki je sprožil ustavno obtožbo, označil za neprimernega, Williamsova pa za nenavadnega in političnega. Sedanji svetovalec za nacionalno varnost ZDA general Keith Kellog je medtem sporočil, da je sam poslušal pogovor in se mu ni zdel sporen ali neprimeren.

Bela hiša je v torek organizirano sproti napadala zaslišanja, kar je počel tudi Trump s tviti in izjavo, da gre za sramotno kengurujsko sodišče. Tiskovna predstavnica Bele hiše Stephanie Grisham je sporočila, da javnost ni izvedela nič novega, da gre za nezakonit postopek in osebna mnenja prič. Zaslišanja naj bi kazala, kako zelo demokrati sovražijo Trumpa in si želijo spremeniti izid poštenih in svobodnih volitev 2016.