Bil je zraven, ko je poskušal španski alpinist Alex Txikon minulo zimo opraviti prvi zimski vzpon na K2, drugo najvišjo goro na svetu. Spomladi je bil spet eden od tistih »doktorjev z ledenika« (Icefall Doctors), ki na ledeniku Kumbu leto za letom iščejo varne prehode pod nevarnimi seraki in čez ledeniške razpoke ter opremljajo pot s fiksnimi vrvmi in lestvami, da omogočijo trumam iz komercialnih odprav pohode iz baznega tabora proti višinskim taborom in vrhu Everesta. Bil je tudi v ekipi slovitega Nirmala Purje Nimsa, ki je letos v eni sami sezoni splezal na vseh 14 osemtisočakov.

Mladi Geljen kljub šele 28 letom ni zelenec

»Tudi ko so bili napovedani vetrovi s hitrostjo 70 ali 80 kilometrov na uro, smo šli plezat,« je povedal Geljen v intervjuju, ki ga je z njim posnel Txikon (Španec si financira himalajske odprave s snemanjem dokumentarnih filmov). Povedal je tudi, da na začetku nihče ni verjel, da lahko Nimsu s svojim projektom uspe, a je svojo napoved vseeno uresničil. O svojem šefu je dejal, da je »močan tip pa tudi dobra oseba«.

Šerpa Geljen je pred kratkim dopolnil šele 28 let, vendar ni zelenec. »Ledeniški doktor« je namreč pet let. S Txikonom je sodeloval že pozimi 2018, ko je Španec poskušal, sicer neuspešno, opraviti zimski vzpon na Everest. Txikon ga je seveda zato hotel imeti v svoji ekipi tudi pri letošnjem poskusu vzpona na legendarni K2. »Geljena sem spoznal, ko je kot ledeniški doktor delal za nepalsko agencijo Seven Summit Treks,« je Alex Txikon povedal za spletni medij ExplorersWeb. »Močan je, zanesljiv in neizmerno prijeten človek. Po prvi odpravi sem direktorju agencije, šerpi Mingmi, toplo priporočil, naj Geljena najame namesto za delo na ledeniku za plezanje na višini (za pomoč klientom pri vzponih), in Mingma je to upošteval.« Txikon je zato zelo zadovoljen: »Delo na ledeniku Khumbu je prava norost. Ogromno ljudi tam umre, Geljen pa je še tako mlad in odličen v plezanju.«

Ali bo naslednji najmlajši s 14x 8000?

Šerpa Geljen po tihem izpolnjuje tudi svoj projekt: izboljšati želi dosežek šerpe Mingme Davida, najmlajšega človeka, ki je splezal na vseh 14 osemtisočakov. Mingma David je ta rekord dosegel oktobra, ko je skupaj z Nirmalom Purjo, na tej odpravi je bil tudi Geljen, osvojil Šišapangmo. Star je bil 30 let in pet mesecev. Geljen ima za izboljšanje tega rezultata še več kot dve leti časa. Doslej je stal na vrhu devetih osemtisočakov, manjkajo mu še K2, Broad Peak, Lotse, Kančendzenga in Čo Oju. »Vse te gore želim preplezati v naslednjem letu,« pravi Geljen. »Če mi ne uspe, imam potem za poskus še eno leto časa.«

Geljen je poleg vsega naštetega tudi simbol nove generacije tradicionalnih nepalskih višinskih nosačev. Svojega dela ne opravljajo več zaradi golega preživetja svojih družin, saj imajo za to tudi številne drugačne možnosti, ampak zato, ker v tem uživajo. Odlični so kot plezalci, tudi komercialne posle čedalje bolj prevzemajo v svoje roke.