Jesen in zima prinašata poleg krajšega dneva in več vožnje v temi tudi nižje temperature in več dežja, pozimi tudi sneg in poledico.

Na agenciji voznikom zato v tem času priporočajo povečano varnostno razdaljo, ob morebitnem prehitevanju pešca ali kolesarja pa tudi večjo bočno razdaljo. Vozniki naj bodo pozorni tudi na to, da pešcev oz. kolesarjev ne poškropijo.

V hladnejšem in bolj mokrem delu leta morajo vozniki prilagoditi tudi svojo tehniko zaviranja na mokrem, zasneženem ali poledenelem cestišču. "Na zasneženem in poledenelem vozišču se je težje ustaviti v sili, prav tako se lahko podaljša zavorna pot," so izpostavili na agenciji.

Voznike so spomnili tudi na avtomobilske žaromete, katerih uporaba je v Sloveniji obvezna tudi čez dan. "Prižgani žarometi omogočajo boljšo vidljivost in vidnost. Poskrbite, da so vaši žarometi čisti in da delujejo brezhibno," so pozvali.

Predvsem novejšim avtomobilom se sicer ob zagonu motorja samodejno prižgejo dnevne luči, a pri večini svetijo le spredaj, zadaj pa ne. V Motoreviji so tako že pred časom opozorili, da lahko že deževno vreme in pršec izpod koles temeljito zakrijeta zadnji del avtomobila. Če ta nima prižganih tudi zadnjih luči, ga torej opazimo precej pozneje. Enako je, ko nam v oči sveti nizko zimsko sonce. Zato svetujejo, da ne glede na vgrajene dnevne luči vozniki vklopijo tudi zasenčene luči.

Pogost jesenski in zimski pojav je tudi megla. Ko je vidljivost manjša od 50 metrov, je najvišja dovoljena hitrost 50 kilometrov na uro. Ob zmanjšani vidljivosti se praviloma uporablja zasenčene žaromete ali meglenke oz. kombinacijo teh žarometov, so še izpostavili na agenciji.