Kot je za STA povedal vodja vzdrževanja cest v Gorenjski gradbeni družbi Damijan Pestotnik, so že prejšnji petek zvečer oziroma v noči na soboto plužili in posipali na območju Kranjske Gore, Podkorena, Rateč in Korenskega sedla. Gre za območja, kjer zaradi nižjih temperatur dež običajno prej prehaja v sneg kot v drugih delih Slovenije.

Tudi sicer ni redkost, da sneg zapade že pred predvidenim začetkom zimske sezone oziroma pred 15. novembrom, ko se uradno začneta izvajanje zimske službe in uporaba zimske opreme na vozilih, je pojasnil Pestotnik. Za prehod nekaterih prelazov in vožnjo na nekaterih višje ležečih območjih, kjer pa so tega vajeni, sta bili tako tudi letos zimska oprema in zimska služba potrebni že prej.

V Ratečah so imeli zgolj pet mesecev predaha med prejšnjo in novo snežno sezono. Minula zima se je namreč v Ratečah končala zelo pozno, saj je v začetku maja v le nekaj urah zapadlo okoli 15 centimetrov snega. Tako obilnega sneženja v Ratečah v maju niso pomnili vse od leta 1985.

V sredo morali znova prijeti za lopate

V sredo so na območju Rateč dočakali novo relativno veliko snežno pošiljko in znova morali poprijeti za lopate. Zapadlo je nekaj več kot deset centimetrov snega. Kot je dejal Pestotnik, ob delu zimske službe težav na cestah sicer ni bilo, k temu pa je pripomoglo tudi to, da ni bilo hudega mraza.

Je pa za promet zaprt prelaz Vršič, ki bo predvidoma ostal zaprt tudi še prek vikenda, ko se obetajo nadaljnje padavine. Na cesti na Korenskem sedlu je obvezna uporaba verig na avstrijski strani.

Pestotnik je zagotovil, da so sicer že pripravljeni na začetek pluženja in posipanja tudi v nižje ležečih predelih Gorenjske in območjih okoli Ljubljane, ki jih prav tako pokriva Gorenjska gradbena družba. Na voljo za zimsko službo ima podjetje več kot 60 vozil in ko bo zapadel sneg, po Pestotnikovih ocenah ne bi smelo biti večjih težav.