Ena oseba je mrtva, šole so zaprte, nekatere glavne prometnice blokirane, delnice padajo, študentska naselja so postala utrdbe protestnikov, založenih z molotovkami in loki. Takšne so bile včeraj razmere v Hongkongu, kjer je zadnji val protestov peti dan zapored paraliziral dele mesta.

Napetost se je preselila tudi daleč v tujino, saj so hongkonško pravosodno ministrico Tereso Cheng med obiskom v Londonu obkrožili protestniki, jo obtoževali, da je morilka, v prerivanju pa je padla na tla. Kitajske oblasti so v izjavi zapisale, da so jo porinili in da si je ob padcu poškodovala roko. Chengova je imela osrednjo vlogo v nastanku predloga zakona o izročanju oseb iz Hongkonga preostali Kitajski, zaradi česar so se marca letos protesti tudi začeli.

Oblasti v Pekingu so medtem zanikale navedbe o razglasitvi policijske ure konec tega tedna, potem ko je tvit s takšno vsebino objavil in nato hitro zbrisal časnik, ki je glasilo oblasti.

Ob stopnjevanju protestov je v četrtek umrl 70-letni čistilec ulic, ki ga je v glavo zadel kamen oziroma opeka, ki so jih metali zamaskirani izgredniki. V ponedeljek je policija obtožila protestnike, da so moškega polili z bencinom in zažgali. Je v kritičnem stanju. V sredo so oblasti že ocenile, da je Hongkong »na robu popolnega zloma«. Kitajski predsednik Xi Jinping je dejal, da je ustavitev nasilja najnujnejša naloga oblasti.

Študentje in tudi drugi protestniki pa so se zabarikadirali v najmanj petih univerzitetnih naseljih in jih spremenili v utrdbe ter vadili streljanje z loki. »Univerze so za študij, ne za reševanje političnih sporov ali celo za bojevanje in izdelovanje orožja za uporabo sile,« je rekel predsednik Kitajske univerze Rocky Tuan in dodal, da bo v skrajni sili za pomoč zaprosil »ustrezne vladne oddelke«.