Dobrodošli v nebesih odvisnikov od drog in v peklu tihotapcev, ki so izgubili najmanj tono mamil. Petkilogramske zavoje izjemno čistega kokaina že od srede oktobra naplavlja na plaže na jugozahodu Francije. Raztreslo jih je vzdolž več sto kilometrov atlantske obale, vse od zahodne konice Bretanije pa do Biarritza na jugu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Vsaka plima prinese novo pošiljko, vsi so del istega tovora. Še nekaj časa jih bomo odkrivali,« je prepričan javni tožilec v Rennesu Philippe Astruc. Do torka so na obali pa tudi na morju našli 1010 kilogramov, kakšnih sto na dan.

Na lov za zavoji se je podalo sto francoskih preiskovalcev, ki s pomočjo evropskih kolegov in ameriškega urada za boj proti drogam skušajo ugotoviti izvor skrivnostne robe. Ena od hipotez je, da so se težkega tovora sredi morja morali znebiti zaradi kakšnih tehničnih težav plovila, ali pa da so se v težavah znašli zaradi slabega vremena. Upajo, da jih bodo na pravo pot poslali ladijski dnevniki, ki jih mrzlično pregledujejo. Francoski časnik Sud-Oest je poročal, da je bilo nekaj zavojev označenih z besedama Diamant in Briljant, pakete z enako označbo pa je na obalo Floride septembra s seboj prinesel orkan Dorian.

Ker je naplavljen kokain izjemno čist, kar 83-odstoten, je zelo nevaren za potencialne uporabnike. Policija zato najditelje svari, naj se paketov ne dotikajo, kaj šele, da droge zaužijejo. Iskalce »sreče« opozorila niso kaj veliko brigala in so se na plaže podali v upanju na najdbo belega, več milijonov vrednega zaklada, zato je policija določena območja zaprla in nanje postavila stražo.