Šest tednov po parlamentarnih volitvah in izčrpnih pripravljalnih pogovorih, ki so se končali v petek, je prvi mož Avstrijske ljudske stranke Sebastian Kurz včeraj napovedal, da bo začel koalicijska pogajanja s stranko Zelenih. Vodja okoljske stranke Werner Kogler je odločitev razširjenega predsedstva Zelenih, da so se pripravljeni pogajati o vstopu v vlado, sporočil že dan prej.

Kurzu so vstop v pogajanja v nedeljo zvečer soglasno potrdili vsi šefi deželnih organizacij stranke. Če bi stranki uspelo skleniti koalicijski dogovor, bi Zeleni prvič stopili v vlado na zvezni ravni. Na deželni ravni sodelujejo v petih od devetih vlad, na Tirolskem in v Predarlberškem prav v koaliciji z ljudsko stranko.

Z Zelenimi bi ljudska stranka v zveznem parlamentu dobila le skromno večino 97 od 183 poslancev, a je pred politično poroko turkiznih in zelenih še veliko nerešenih vprašanj, pri katerih sta stranki še precej različnih stališč. Tudi zato je nekdanji kancler in sedanji mandatar za sestavo nove vlade Sebastian Kurz včeraj opozoril, da vstop v pogajanja še ne pomeni, da bo koalicijska pogodba tudi sklenjena, in da bo potrebno veliko ustvarjalnosti, da bi do nje v resnici tudi prišli. Hkrati je izrazil obžalovanje, da se je svobodnjaška stranka odločila za opozicijo, saj naj bi imeli v pripravljalnih pogovorih z njimi največ stičnih točk.

Pionirsko bližanje stališč

Stališča strank, ki vstopata v koalicijska pogajanja, se najmočneje razhajajo pri okoljskih in podnebnih temah, ki so najbolj pomembne volilnemu telesu Zelenih, ter pri gospodarstvu, davčni politiki in migracijah, kjer so težko premakljivi pri ljudski stranki. Tudi Werner Kogler, ki je Zelene na volitvah konec septembra s 13,9 odstotka osvojenih glasov znova »vrnil« v parlament, zato poudarja, da jih čaka velik izziv in pionirsko delo, a je doslej dokaj heterogeno članstvo umiril do te mere, da so med pripravljalnimi pogovori iz baze večinoma prihajali spravljivi odzivi.

Kogler je prepričan, da je za vladnim krmilom mogoče več spremeniti kot v opozicijskih klopeh, zato članstvo prepričuje, da bo treba sprejemati kompromise, poudarja pa tudi širši pomen morebitne zeleno obarvane vlade, ki bi lahko v primeru uspešnega eksperimenta služila kot zgled za bodoče politične povezave v drugih evropskih državah.

Tako Kurz kot Kogler poudarjata, da bodo pogajanja dolgotrajna, zeleni pa so previdni tudi zaradi tega, ker so se leta 2003 že opekli. Tedanji mandatar iz vrst ljudske stranke Wolfgang Schüssel je, ko se mu ni uspelo dogovoriti s takratnim šefom Zelenih in današnjim predsednikom države Alexandrom Van der Bellnom, obnovil koalicijo s svobodnjaki. vau