Državni sekretar na ministrstvu za delo Tilen Božič je tako še pred današnjo sejo odbora na vprašanje, ali bodo iskali podporo tudi pri SDS in NSi, ki sta bili pri prvem glasovanju večinsko vzdržani, odgovoril, da je bilo že v preteklosti nekaj pogovorov. Med drugim je spomnil, da so v zakon vključene nekatere rešitve SDS, predvsem na področju javnih del, kjer se ugotavlja, da bi lahko naredili korak naprej.

"Glede na to, za kaj so se zavzemali, bi bilo razumno, da bi ponudili podporo. Je pa ta odločitev njihova," je odgovoril na vprašanje, ali pričakuje podporo SDS. Povedal je, da se bodo z njimi sestali oz. da pogovori potekajo.

Ministrica za delo Ksenija Klampfer se bo v torek sestala tudi s poslansko skupino NSi.

Poslanci SDS so sicer na današnji seji odbora opravičili svojo prisotnost, poslanka NSi Tadeja Šuštar pa je predlog novele podprla. Po neuradnih informacijah naj bi NSi zakon najverjetneje podprla tudi na plenarni seji, s čemer bi se v DZ že približali absolutni večini, potrebni za ponovno potrditev zakona. Zato bodo najverjetneje odtehtali glasovi SDS, ki pa svojih kart še ne razkriva.

Še pred današnjo sejo odbora je sicer večina strank napovedala, da bo na plenarni seji glasovala enako kot prvič. LMŠ, SMC, DeSUS in SNS ter manjšinska poslanca so takrat zakon podprli, poslanci SAB so glasovali različno, v Levici in SD pa so bili proti. V NSi in SDS so se prvič pri glasovanju v DZ večinoma vzdržali.

Predsednica SAB Alenka Bratušek je še pred koncem današnje seje odbora v izjavi za STA napovedala, da se bodo v stranki o glasovanju na plenarni seji DZ dokončno dogovorili na torkovi poslanski skupini. A ocenjuje, bodo poslanci verjetno glasovali tako kot prvič, to je po svoji vesti. Predsednik odbora za delo Vojko Starović (SAB) je bil na današnjem glasovanju na odboru vzdržan.

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je danes pred sejo odbora dejal, da se bodo o morebitnih nadaljnjih korakih odločali potem, ko bo znano, ali bo zakon sprejet. Na vprašanje, ali je med nadaljnjimi koraki predvidena tudi interpelacija zoper ministrico za delo, je odgovoril, da pričakujejo padec zakona in da tako ne bodo potrebne nadaljnje akcije. "Če pa bo, bomo pretehtali vse možnosti, ki jih imamo kot parlamentarna stranka," je zagotovil. Pred nekaj dnevi je omenil tudi možnost, da bi se obrnili na ustavno sodišče.