Bili so časi, ko si na daleč videl mobilnik in vedel, kdo ga je izdelal. Danes so predvsem med androidi oblikovalske razlike zanemarljive ter omejene na barve hrbta in postavitve hrbtnih kamer. Gre za razlike, ki nimajo večjega vpliva na to, kako uporabljamo napravo. Kot na številnih drugih področjih je tudi tu logika lovljenja tržnega deleža industrijo ujela v past lovljenja povprečja. Ko je izšla xperia 1, smo končno dobili nekaj drugačnega. Je pa imela naprava pomanjkljivost, da ni bila za v vsak žep. Sploh ne zaradi cene, temveč zaradi izjemne 16,7-centimetrske dolžine. Zato smo bili še toliko bolj pozorni, ko je Sony predstavil kompaktnejšo različico, xperio 5.

Sony je želel z xperio 5 ponuditi kompakten telefon, ki lepo sede v dlan in žep ter kljub (relativni) majhnosti ponuja velik zaslon, ki je v posameznih okoliščinah funkcionalno celo večji od zaslonov večjih mobilnikov. To je podjetju uspelo z radikalno spremembo razmerja med višino in širino zaslona. Običajno razmerje na mobilnikih znaša 16:9, kar je prilagojeno razmerju posnetkov na youtubu. Xperia 5 pa, kot njena predhodnica xperia 1, stavi na razmerje 21:9, v katerem so posneti filmi. V praksi to pomeni, da uporabniki običajnih mobilnikov med gledanjem filmov na zaslonu vidijo debela črna trakova zgoraj in spodaj, uporabniki xperie 5 pa vidijo črna pokončna trakova ob strani slike pri gledanju posnetkov in serij na youtubu. Ko gledajo filme, pa kljub manjši napravi vidijo izrazito večjo sliko. Gre torej za nišni telefon, ki bo nagovoril filmofile, kot je to storila že xperia 1. Bo pa tokrat filmofil lahko telefon brez skrbi vtaknil v žep in sedel na kolo ter poganjal pedala brez neprijetnega občutka drezanja v dimlje.

Manjši in skromnejši zaslon

Da telefon lepo sede v dlan in žep, še ne pomeni, da gre za majhen mobilnik. Kompaktnost je relativna, glede na xperio 1. Xperia 5 še vedno meri 15,8 centimetra v višino, enako kot gromozanski iphone 11 pro max, se pa v dlani obnaša povsem drugače. Del tega gre pripisati širini, ki je s 6,8 centimetra dokaj vitka. Zanemariti pa ne gre niti teže, ki znaša 164 gramov oziroma 62 gramov manj od iphona 11 pro max. Rezultat je telefon, ki je zelo obvladljiv in ga brez večjih težav lahko premikamo po dlani, da bi dosegli resnično vse kotičke zaslona. Kovinsko ohišje ob robovih sicer malo drsi, a se poigravanje z napravo v dlani zaradi majhne teže nikdar ne zdi nevarno.

V primerjavi z xperio 1, ki je ponujala zaslon 4K, je xperia 5 z manjšimi dimenzijami dobila tudi manj slikovnih pik. Zaslon je OLED in ima ločljivost (zgolj) 2520x1080. Gostota slikovnih pik na palec (ppi) pa je od enke, ki je premogla izjemnih 643 ppi, padla na zadovoljivih 449 ppi. To je 9 ppi manj od iphona 11 pro max. Poleg tega ima naprava pri čelu in bradi prednje strani obrobo, vendar ta ni pretirano moteča.

Tri hrbtne kamere in vrhunski procesor

Na hrbtni strani najdemo tri kamere z ločljivostjo 12 megapik. Glavna je Sonyjeva, družbo pa ji delata Samsungova ultraširokokotna kamera in teleobjektiv. Na prednji strani najdemo še eno Samsungovo kamero, in sicer z ločljivostjo 8 megapik. V dobrih pogojih zajete fotografije so povsem sprejemljive, ne gre pa pričakovati presežkov, ki jih ponujajo izrazito dražji mobilniki. Zaman boste iskali tudi posebne nočne načine, se pa kvaliteta slik precej izboljša, če se zna uporabnik poigrati z ročnimi nastavitvami kamere. Malce nerodna je tudi postavitev posebnega gumba za sprožilnik kamere, ki je skoraj na samem dnu desne strani naprave. Pri običajni fotografiji deluje odlično, za sebke s prednjo kamero pa ga je skoraj nemogoče uporabiti. Seveda je mogoče sliko zajeti tudi s pritiskom na zaslon.

Hrbtne kamere omogočajo še snemanje v FHD-ločljivosti z do 60 sličicami na sekundo in tudi v ločljivosti 4K, medtem ko je s prednjo mogoče snemati pri največ FHD-ločljivosti. Posebna pohvala pa gre zabavnemu programu cinema pro, ki ponuja skoraj profesionalno filmarsko orodje za snemanje.

Po koncu Sonyjevega embarga za pretočno igranje videoiger s konzole playstation 4 na mobilnikih Sonyjevi mobilniki z vidika te zmožnosti niso več tako edinstveni, a majhno prednost ohranjajo. Sony je ohranil embargo na povezljivost mobilnikov z igralnim ploščkom za playstation 4.

Dober izkoristek baterije, a težave z odklepanjem

Da vse teče, kot je treba, pa skrbi vrhunski procesorski sistem snapdragon 855 ob pomoči 6 GB delovnega spomina. Za shranjevanje je medtem na voljo 128 GB prostora. Telefon je tudi vodoodporen in podpira nadgradnjo s spominsko kartico SD.

Čeprav baterija s kapaciteto 3140 mAh ni med največjimi, ponuja solidne rezultate, ki se razlikujejo glede na posamezna opravila. Pri zmerni uporabi bo baterija nedvomno zdržala več kot en dan. Predvsem pri igranju videoiger pa boste težko našli bolj energijsko učinkovito napravo.

Za odklepanje zaslona xperia 5 ponuja poleg PIN-kode še prepoznavanje obraza, ki ni najhitrejše, ter odpiranje s prstnim odtisom ob robu naprave. Tudi to ni bliskovito hitro in tudi ne vselej zanesljivo, a vseeno učinkovitejše od marsikaterega čitalnika odtisov v zaslonu. Nenavaden je tudi občutek tresenja mobilnika, ko sta vklopljena stereozvočnika. Poleg tega obstaja tudi možnost tresenja naprave ob basih med gledanjem filmov, kar je bolj prijetno in oponaša občutek obiska kinodvorane.

Sonyjev delež na svetovnem trgu mobilnikov znaša odstotek. Podjetje se je zato odločilo v prihodnje osredotočiti zgolj še na Evropo, domačo Japonsko, Hongkong in Tajvan. Poleg tega so si z xperio 1 in xperio 5 drznili izdelati bolj nišna telefona, ki morda nista za vse, sta pa gotovo za nekatere, ki jih mobilniki za vse dolgočasijo. Priporočena cena mobilnika znaša okoli 800 evrov, ga je pa mogoče ta hip v Sloveniji kupiti tudi za 50 evrov manj. Za okoli 50 evrov več pa lahko na spletu pobrskate tudi za privlačnejšimi paketi, ki telefon ponujajo skupaj s Sonyjevimi brezžičnimi slušalkami wf-1000xm3. Te samostojno stanejo okoli 230 evrov in premorejo zmožnost odpravljanja šuma iz okolice.