Slovenski hokejisti so razpoloženi na turnirju evropskega izziva v Latviji. Drugi dan tekmovanja so z 2:0 premagali Belorusijo in imajo pred zadnjim dejanjem turnirja proti Franciji dobre možnosti za osvojitev prvega mesta. V igri slovenske reprezentance je opazen podpis povratnika na selektorski položaj Matjaža Kopitarja.

V slovenskem taboru so z zadovoljstvom pospremili že uvodni obračun proti gostiteljici Latviji, ki je bila boljša po izvajanju kazenskih strelov (3:2). Risi so se predstavili s konkurenčno in disciplinirano igro, a sta jim tudi pomanjkanje izkušenj in preveliko spoštovanje do nasprotnika ponagajala na poti do prestižne zmage. Posebej velja podčrtati zadetka udarnega slovenskega aduta Roka Tičarja, premiera pa je uspela tudi novincu Luki Maverju, ki je bil izbran za najboljšega igralca tekme. Slovenski hokejisti so se dan kasneje pomerili proti tradicionalni tekmici Belorusiji, s katero so praviloma izgubljali na svetovnih prvenstvih, a med vsemi medsebojnimi tekmami najbolj odmeva slovenska zmaga v Minsku v neposrednem boju za olimpijske igre 2018.

Kopitar je na prvi tekmi latvijskega turnirja v gol postavil Luko Gračnarja, proti Belorusiji pa je branil Matija Pintarič in postal eden od junakov, saj je ukrotil vseh trideset strelov. Slovenija se je pogumno zoperstavila favoriziranemu nasprotniku in navdušila s čvrsto obrambo. Risi so povedli v drugi tretjini po zadetku Anžeta Kuralta, zmago pa so potrdili deset sekund pred koncem, ko je Tičar zadel v prazno belorusko mrežo. Zmago Kopitarjevih varovancev je na tribunah dvorane v Liepaji pospremila tudi skupina dvajsetih slovenskih vojakov, ki se v Latviji mudi na misiji Nata.

Selektor Matjaž Kopitar je bil nasmejan po zmagi: »Dobra borba z veliko drsanja in garanja. Zelo sem zadovoljen s prikazanim. Ker nismo izkoristili vseh priložnosti, smo trepetali za zmago. Na koncu se je vse dobro izteklo.« Vratar Matija Pintarič je dodal: »Super tekma. Pokazali smo zrelost in Belorusiji onemogočili ustvarjalnost v napadu.«

Turnir evropskega izziva, 1. krog: Francija – Belorusija 2:4, Latvija – Slovenija 3:2 po kazenskih strelih, 2. krog: Belorusija – Slovenija 0:2 (0:0, 0:1, 0:1, Kuralt 35, Tičar 60/EN), Latvija – Francija, 3. krog, jutri ob 12.30: Francija – Slovenija, ob 16.30: Latvija – Belorusija, vrstni red: Slovenija 4, Belorusija 3, Latvija 2, Francija 0.