Yamahin dirkač Maverick Vinales je prepričljivo dobil predzadnjo letošnjo preizkušnjo svetovnega prvenstva v motociklizmu, potem ko je takoj od starta prevzel vajeti v svoje roke in brez večjih težav ugnal konkurenco. Ta mu to pot ni bila povsem dorasla, saj je sicer najhitrejši na kvalifikacijah Fabio Quartararo med dirko izgubljal mesto za mestom, prav tako ga ni mogel ogroziti niti Marc Marquez.

»To je bila neverjetna dirka, kot krona za ves vložen trud. Druga zmaga letos mi veliko pomeni, sploh zato, ker smo vedeli, da smo iz dirke v dirko hitrejši. Končno se nam je račun izšel, vedel sem, da moram takoj napasti in si privoziti dovolj prednosti. Žal je ta konec tedna zaznamovala tudi smrtna nesreča v prvenstvu talentov, to zmago zato posvečam Afridzu Munandarju. Bil je žrtev zelo podobne nesreče, ki je pred osmimi leti na tej stezi vzela življenje Marcu Simoncelliju,« je po dirki povedal Maverick Vinales.

Španec je unovčil tudi nespretnost Marca Marqueza. Ta je na kvalifikacijah grdo padel in je zato dirko začel šele z enajstega startnega mesta. Preden se je prebil v ospredje, si je Vinales že privozil dovolj prednosti. »Od prvega kroga dalje sem vozil na polno. A sem pri prehitevanju Doviziosa preveč uničil pnevmatike, zato na koncu nisem mogel več resneje napasti Mavericka. Sem pa vseeno vesel zaradi brata Alexa, ki je spet postal prvak v razredu moto2,« je povedal Marc Marquez, ki je postavil še en nov rekord. Dirko pred koncem prvenstva ima na svojem računu 395 točk, toliko pa jih še nikoli do sedaj v eni sezoni ni uspel zbrati noben dirkač. Poleg tega je s 17. uvrstitvijo na zmagovalne stopničke v eni sezoni postal najuspešnejši tudi v tej kategoriji.

Tretjeuvrščeni Andrea Dovizioso je moral ostro braniti to uvrstitev proti tokrat hitremu Valentinu Rossiju. »Takoj po startu sem začutil, da se lahko uvrstim med prve tri. A ker je dirka v Maleziji vedno malce drugačna, se nisem mogel prav zares sprostiti. Rossi mi je na koncu zelo dihal za ovratnik. Na srečo sem lahko vedno znova dobil nazaj tretje mesto,« je povedal Dovizioso.

Valentino Rossi je to pot za las zgrešil uvrstitev na stopničke, nazadnje je bil med prvimi tremi v ZDA letos aprila, lani pa je v Maleziji s padcem zapravil celo zmago. A tokrat je njegova Yamaha delovala veliko bolje kot na zadnjih nekaj dirkah: »V ovinkih sem bil hitrejši kot Dovizioso, on je bil hitrejših na ravninah. Sem pa zadovoljen, ker sem se na motociklu po dolgem času spet počutil dobro.« Poleg tega je Rossi na tej dirki odpeljal tudi najhitrejši krog.

Marquezov brat Alex Marquez je postal prvak v razredu moto2 in le potrdil prevlado družine Marquez na motociklističnih dirkah, v moto3 pa je bil letos najboljši Lorenzo Dalla Porta. Zadnja dirka sezone bo čez 14 dni v Valencii.