Znana sta polfinalna para sklepnega teniškega mastersa najboljše osmerice igralk na svetu, ki se v Shenzhenu borijo kar za 14 milijonov ameriških dolarjev. Le branilka naslova Ukrajinka Elina Svitolina je v skupinskem delu dobila vse tri posamične dvoboje. Druge tri polfinalistke so si nastop med najboljšo četverico zagotovile z zmagami v zadnjem krogu. Avstralka Asleigh Barty se bo danes pomerila s Čehinjo Karolino Pliškovo, Elina Svitolina pa s Švicarko Belindo Bencic.

Poln preobratov je bil dvoboj med Karolino Pliškovo in Romunko Simono Halep. Obe tekmici sta dobili šest zaporednih iger. Čehinja je namreč v prvem nizu Romunki zavezala kravato, Simona Halep pa je dobila šest iger zapored od izida 2:2 v drugem nizu ter v odločilnem povedla z 2:0. Karolina Pliškova se je pobrala in se kot zadnja uvrstila v polfinale. »Odločilna je bila peta igra tretjega niza. Bila sem že zelo utrujena, a sem vendarle našla dovolj energije in poguma, da sem si priigrala prednost s 5:2. Pri zaključni žogici sem imela nekaj športne sreče, ko se je žogica dotaknila vrha mreže, a menim, da sem si zmago zaslužila,« je povedala Karolina Pliškova.

Čeprav si je Elina Svitolina prvo mesto v vijolični skupini priigrala že pred zadnjim dvobojem, je bila proti Sofii Kenin zelo motivirana. »Takšen je moj značaj. Vsakič ko stopim na igrišče, želim pokazati maksimum. Tako so me vzgojili starši. Zelo bi bili razočarani, če bi videli, da nisem dala vsega od sebe. Dvoboj s Sofio je bil izjemno težak,« je priznala Elina Svitolina. »Z Belindo se poznava zelo dobro. Žogice udarja zgodaj, zato bom morala biti izjemno hitra. Skušala bom napasti prva,« pred polfinalnim dvobojem napoveduje Elina Svitolina, ki se je z Belindo Bencic v tej sezoni pomerila dvakrat. Obe sta na trdi podlagi dobili po en dvoboj.

Zanimivo je, da je na sklepnem ženskem teniškem turnirju najboljše osmerice igralk v skupinskem delu dobilo priložnost deset igralk. Naomi Osaka se je poškodovala že po zmagi v prvem dvoboju, ko jo je nadomestila Kiki Bertens. Tudi Nizozemka se je poškodovala v dvoboju z Belindo Bencic, a ker je bilo to v zadnjem krogu, zamenjava ni bila potrebna. Zadnja je dobila priložnost Američanka Sofia Kenin, ki je po dveh porazih nadomestila Kanadčanko Bianco Andreescu. »Čeprav sem dvoboj izgubila, je bil občutek nepozaben,« je dejala Sofia Kenin.