»Odločitev sprejemamo, vendar le zaradi uspeha celotne izvedbe OI. Odločitve Moka ne bomo ovirali, četudi se z njo ne strinjamo,« je po sestanku dejala guvernerka Tokia Yuriko Koike. Mok je iskal rešitev za izvedbo maratona po atletskem svetovnem prvenstvu v Dohi, kjer so imeli atleti kljub tekmam v nočnih urah konec septembra in v začetku oktobra v maratonu in hoji izjemno veliko težav zaradi visoke vročine in vlažnosti zraka. To so želeli preprečiti med OI naslednje leto, tudi Tokio je namreč znan po poletnih visokih temperaturah in vlagi.

»Na žalost smo morali sprejeti tako odločitev v korist tekmovalcev. Opravičujemo se organizatorjem, ker smo se odločili tako pozno. A gotovo bomo naslednje leto priča izjemnim in zelo uspešnim olimpijskim igram,« je dejal vodja koordinacijske komisije Moka za OI 2020 John Coates.

Tokijska guvernerka je tudi jasno povedala, da so proti tej odločitvi in naglici pri njeni dokončni potrditvi tako mestne oblasti kot prebivalci japonske prestolnice, »ki so trdo delali pri pripravah na ta dogodek«. Obenem je pojasnila, »da so so posvetovali tudi s pravniki, toda končno absolutno moč pri tem ima Mok«.

Na sestanku sta bila poleg Coatesa in Koikejeve prisotna tudi japonska ministrica za OI Seiko Hašimoto, nekdanja hitrostna drsalka, in vodja lokalnega organizacijskega komiteja Yoširo Mori.