Največji telekomunikacijski operater China Mobile je omrežje 5G ponudil v 50 mestih, med drugim v Pekingu, Šanghaju in Shenzhenu, cena paketa pa se začne pri 128 juanih (16 evrov) na mesec. Njegova tekmeca China Telecom in China Unicom po primerljivih cenah prav tako ponujata omrežje 5G v večjih mestih.

Kitajska bo po ocenah podjetja China Telecom bržkone igrala vodilno vlogo pri ponujanju omrežja 5G. Pričakovati je, da bo do prihodnjega leta na te storitve naročenih več kot 170 milijonov uporabnikov.

Drugo mesto bi lahko zasedla Južna Koreja s predvidenimi 75.000 uporabniki, sledile pa bodo ZDA z 10.000 uporabniki, so prejšnji teden napovedali analitiki.

Kitajska je sicer licence za komercialno rabo frekvenc 5G podelila v začetku junija ter s tem naredila velik korak naprej na področju novih tehnologij in prehitela tudi ZDA. Licenco je poleg omenjenih treh podjetij prejelo tudi podjetje China Broadcasting Network Corporation.

5G je peta generacija mobilne telefonije, ki nadgrajuje prejšnje ter prinaša hitrejši prenos podatkov in širšo uporabo novih tehnologij, kot so avtonomna vožnja, oddaljena medicinska diagnostika in mobilna plačila.

Pri razvoju teh tehnologij je pomembno vlogo odigral kitajski Huawei, vendar pa je pri tem naletel na velik odpor v ZDA, ki so druge države pozvale, naj ne uporabljajo kitajske tehnologije, saj bi lahko pomenila veliko varnostno tveganje.