FOMC je doslej ključno obrestno mero, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar, letos znižal julija in septembra, obakrat za 0,25 odstotne točke.

V ameriškem gospodarstvu trenutno sicer ni razlogov za nižanje obrestnih mer, saj je gospodarska rast skupaj z zaposlovanjem stabilna. Glavni povod za nižanje so trgovinske vojne, ki jih sproža ameriški predsednik Donald Trump. Trump od centralne banke tudi javno in neposredno zahteva, da na nek način sodeluje pri njegovi trgovinski politiki, s tem da pomaga gospodarstvu z nižanjem obrestnih mer, kar bi moralo znižati vrednost dolarja in pomagati ameriškim izvoznikom. Predsednik centralne banke Jerome Powell, ki je prvo znižanje obrestnih mer julija označil za »rahlo prilagajanje sredi cikla«, mu gre na roko kljub hkratnemu zagotavljanju, da je Federal Reserve od politike neodvisna ustanova.

Gibanje borznih indeksov se je po zadnji najavi delnega trgovinskega sporazuma med ZDA in Kitajsko nekoliko umirilo, vlagatelji pa se lahko v miru posvečajo četrtletnim poslovnim poročilom podjetij, ki niso slaba, in to kljub temu da je predelovalna industrija v ZDA zaradi trgovinskih napetosti trenutno v krču, škoda pa se prenaša tudi na druge sektorje.

FOMC sedaj po mnenju opazovalcev nima druge izbire kot novo znižanje obresti, če želi ohraniti finančno stabilnost in predvidljivost, saj so 0,25-odstotno znižanje po koncu zasedanja v sredo v svoje kalkulacije vnesli analitiki, podjetja, borze, banke in drugi.

Septembrski sklep o znižanju ključne obrestne mere na raven med 1,75 in dva odstotka sicer ni bil soglasen. Dva člana FOMC sta se zavzela za ohranitev obrestnih mer, eden pa je želel znižanje za 0,50 odstotka. Povzetki razprave pred septembrsko odločitvijo kažejo tudi, da je bilo še nekaj članov FOMC, ki so izražali mnenje, da sta dve znižanji - julijsko in septembrsko - več kot dovolj za letos.

Hkrati pa v prid znižanju obrestnih mer govori previdnost zaradi tveganj in povečane negotovosti v globalnem okolju. Osrednji razlog za obstoj in delo Federal Reserve je namreč ohranjanje stabilne gospodarske rasti in zaposlenosti ter preprečevanje visoke inflacije. Ta je trenutno sicer nižja od ciljnih dveh odstotkov.

Odločitev FOMC - kakršnakoli že bo - bo moral v sredo na novinarski konferenci pojasniti Powell, analitiki pa bodo v njegovih besedah iskali znamenja in namige o prihodnji denarni politiki centralne banke.