V alpskem smučanju Mikaela Shiffrin velja za šampionko, ki redko doživlja poraze. Trofejna Američanka je sicer občasno »ranljiva« v veleslalomu, pa še to le zaradi najizkušenejših tekmovalk, kot so Nemka Viktoria Rebensburg, Francozinja Tessa Worley in v zadnjem času tudi Slovakinja Petra Vlhova. Da pa se bo že na uvodu v novo sezono našla najstnica, ki bo prehitela zmagovalko šestdesetih tekem svetovnega pokala, ni pričakoval nihče. Alice Robinson je šokirala smučarski svet, potem ko je sploh prvič pripotovala v Sölden, ki velja za najtežji ženski teren v sezoni. Novozelandka je pri 17 letih postala sploh prva milenijka, ki je dobila tekmo svetovnega pokala v alpskem smučanju.

Alice Robinson se je rodila v Sydneyju, kjer je preživela prva štiri leta svojega življenja. Ko se je preselila na Novo Zelandijo, se je v Queenstownu zaljubila v alpsko smučanje. Prvič je na tekmi svetovnega pokala tekmovala na lanski izvedbi Zlate lisice v Kranjski Gori, kjer se s številko 53 ni uvrstila na drugo progo. Odtlej je do Söldna nastopila še na devetih tekmah, prve točke pa je s 16. mestom osvojila marca letos v Spindleruvem Mlynu. Da je 17-letna Novozelandka izjemen talent, je dokazala na mladinskem evropskem prvenstvu v Italiji, na katerem si je z naslovom prvakinje priborila nastop na finalu svetovnega pokala. Marca je v Andori zaostala le za Mikaelo Shiffrin, sicer eno njenih največjih vzornic.

Zaradi uspeha v Pirenejih je v Söldnu prvič nastopila v prvi jakostni skupini. Z izjemno kontrolo smuči in tehniko, ki občasno spomni na vijuganje Marcela Hirscherja, je na prvi progi dosegla drugi čas. »Potem sem si rekla: 'Pojdi po zmago.' In sem šla. Ni bilo lahko kontrolirati čustev, a mi je nekako uspelo,« je na tiskovni konferenci po zmagi razlagala Alice Robinson ter se, kot pravi pravljica, dejansko znašla v Čudežni deželi. Zadnjo novozelandsko zmago je pred tem daljnega leta 1997 dosegla Claudia Riegler.

»Zadovoljna bi bila tudi z drugim mestom,« je priznala po zmagi in dodala, da se rada veliko smeji ter poje. Poklonila se ji je tudi Mikaela Shiffrin. »Užitek jo je bilo opazovati, kako smuča. Povsem si je zaslužila zmago. Spominjala me je name, ko sem prvič zmagala v Areju. Tega se spominjam, kot bi bilo včeraj. Nič nisem razmišljala, le smučala,« je povedala Američanka.

Pogled na trenerski tim, s katerim sodeluje izjemna Alice Robinsom, kaže, da projektno dela z največjimi mojstri na svetu. Njena trenerja sta Chris Knight in Jeff Fergus, ki sta nekoč dosegala zmage z Lindsey Vonn, uspehe pa dosega na Völklovih smučeh. Lindsey Vonn se ni pozabila prikloniti novi šampionki. »Zmagati pri sedemnajstih letih v Söldnu je nekaj neverjetnega. Ponosna sem tudi na naše trenerje, ki dokazujejo, da so najboljši,« je na družbenem omrežju sporočila Lindsey Vonn.

»Upam, da bo novica o moji zmagi prišla do Nove Zelandije. Predstavljam si, kako so v domovini slabe volje po porazu proti Angliji na svetovnem prvenstvu v ragbiju,« je odgovorila Alice Robinson. Po zmagi se je usedla na letalo in se odpravila na dolgo pot domov, kjer jo čaka še zadnji teden srednje šole, potem pa se bo ponovno vrnila na tekme svetovnega pokala, in sicer v Killingtonu v ZDA, kjer bo 30. novembra, dan pred 18. rojstnim dnem, branila söldensko zmago.