Po opravljenem žrebu tekem v domačih evropskih prvenstvih so si nevtralni nogometni sladokusci z najbolj debelim flomastrom zagotovo obkrožili prejšnji in ta konec tedna. V prejšnjem je bil namreč na sporedu največji derbi v (sodeč po Uefinem koeficientu) drugem najmočnejšem domačem prvenstvu, angleškem, med Manchestrom Unitedom in Liverpoolom, ta konec tedna pa bi se morala pomeriti še največja rivala v najmočnejšem prvenstvu, španskem, Barcelona in Real Madrid. A je ta scenarij padel v vodo že pred prvim derbijem, ko je postalo jasno, da od za danes načrtovanega »el clasica« zaradi znanih dogodkov v Kataloniji ne bo nič. Vmes se je začelo zapletati že tudi z nadomestnim datumom, saj 18. december, ki ga je španska zveza določila ob soglasju obeh klubov, ni všeč vodstvu lige – prvi prosti termin, v katerem bi se lahko odigrala prestavljena tekma in ki ga velevajo pravila, je namreč že 14 dni prej. A naj bo tako ali drugače, ker »el clasica« ta konec tedna ne bo, se bo v soju žarometov zagotovo bolj, kot bi se sicer, znašel največji francoski derbi med PSG in Marseillom.

Da »le classique« v zadnjih letih ni tako globalno odmeven, da bi konkuriral drugim največjim derbijem, in je za marsikoga postal precej nezanimiv, je v manjši meri kriv padec Marseilla, v še precej večji pa silna prevlada Parižanov. No, ta ni »naredila« nezanimivega le večnega derbija, temveč francosko prvenstvo nasploh. Kljub temu da so v prvih desetih krogih doživeli zanje že kar neobičajna dva poraza, imajo nogometaši PSG namreč tudi letos, po šestih premočno osvojenih naslovih v zadnjih sedmih letih, na vrhu lestvice že zdaj pet točk prednosti pred najbližjim zasledovalcem Nantesom, pred Marseillom, ki je četrti, pa osem. O njihovi veliki premoči proti večnim tekmecem v zadnjih letih pa največ pove podatek, da zadnja zmaga Marseilla na derbijih sega v daljni november 2011. Odtlej je PSG na 19 derbijih v vseh tekmovanjih vknjižil kar 16 zmag, preostali trije pa so se končali z remijem. »Včasih je bil to 'le classique', danes pa meni osebno ta tekma ne pomeni veliko. Jasno, da sanjamo o zmagi, jasno, da bomo pripravili strategijo, a hkrati je dejstvo, da bomo igrali proti nasprotniku, ki, vsaj zame, ni del tega prvenstva. PSG je pač 'liga zase', je z drugega sveta, predvsem zaradi investicij v zadnjih letih,« je sama po sebi zgovorna tudi izjava Marseillovega trenerja Andreja Villas-Boasa.

No, kot je med vrsticami povedal že portugalski strokovnjak, pa vselej seveda ni bilo tako. O tem, da je bilo razmerje moči včasih povsem drugačno, pred jutrišnjim 81. prvenstvenim derbijem bržčas največ pove tudi podatek, da bi se kljub omenjeni seriji z morebitno zmago po številu teh na prvenstvenih tekmah PSG z Marseillom šele izenačil. Doslej jih ima namreč 30, Marseille torej eno več (31), 19 tekem pa se je končalo z remijem. In še nekaj ima Marseille, česar PSG nima in je vmes zanj postal že prava obsesija – naslov evropskega prvaka iz sezone 1992/93, ko se je tekmovanje najboljših evropskih klubov prvič imenovalo liga prvakov.

Dodajmo še, da pri PSG tokrat ne bo prvega zvezdnika Neymarja, ki je spet poškodovan, in Kehrerja, pri Marseillu pa bo manjkal Thauvin.