Z današnjim dnem so na Hrvaškem zabeležili 19.722.582 turističnih obiskov in 106.162.242 nočitev. S tem je presežen celotni lanski turistični promet, so navedli v sporočilu za javnost - natančneje gre za 3253 obiskov in 105.604 nočitev več kot v celotnem letu 2018.

Slovenske nočitve so v vrhu lestvice, za nemškimi in hrvaškimi.

Predsednik hrvaške turistične skupnosti (HTZ) Kristjan Staničić je izpostavil, da bodo tudi oktober končali s približno 10-odstotnim presežkom nočitev v primerjavi z lanskim oktobrom. Gre za dokaz, da Hrvaška ni več zgolj destinacija morja in sonca, je prepričan.

Dejstvo, da je Hrvaška več kot dva meseca bolj zgodaj presegla lanski turistični promet, po Stančićevi oceni potrjuje, da je bila organizacija v turizmu tudi letos kos vsem izzivom.

Na Hrvaškem je bilo letos največ turistov iz Nemčije, Hrvaške, Slovenije, Avstrije, Poljske, Italije, Češke in Velike Britanije, so dodali. Največ nočitev so imeli v Dubrovniku, Rovinju, Poreču, Splitu in Medulinu. Večina gostov je nočevala v zasebnih namestitvah, ki beležijo 38,8 milijona nočitev. Sledijo hoteli, v katerih je bilo 24,4 milijona nočitev, in kampi s 18,8 milijona.