Nusrat je ravnatelja svoje šole blizu Dake marca letos na policiji obtožila spolnega nadlegovanja, šlo naj bi za neprimerne dotike. V začetku aprila so jo zvabili na streho šole, kjer jo je obkrožilo nekaj ljudi v burkah in pritiskalo nanjo, naj umakne obtožbe. Ko je to zavrnila, so jo polili s kerozinom in zažgali. Uspelo ji je zbežati, a je nekaj dni pozneje podlegla poškodbam.

Preiskava njene smrti je razkrila zaroto, skovano z namenom, da bi jo utišali. V njej so sodelovali tako njeni sošolci kot vplivni člani lokalne skupnosti. Za krive umora so bili med drugim spoznani trije učitelji, vključno z ravnateljem, ki naj bi umor naročil iz zapora, lokalna voditelja vladajoče stranke Liga Awami ter dve sošolki.

Izkazalo se je, da so z obsojenimi sodelovali tudi številni policisti, ki so širili lažne informacije, da je Nusrat naredila samomor. Tako so namreč njeno smrt želeli prikazati napadalci.

Družina žrtve, ki je tudi podprla njeno določitev, da se marca obrne na policijo, je deležna policijske zaščite. Obsodbo so pozdravili in pozvali k hitri izvršitvi kazni, poroča britanski BBC.

Primer je sprožil množične proteste in izpostavil ranljivost žrtev spolnega nadlegovanja v državi. Premierka Sheikh Hasina je javno obljubila, da bodo vsi storilci deležni sodnega pregona.

Sojenje je bilo eno najkrajših v državi, po besedah tožilstva pa to dokazuje, da v Bangladešu nihče ne bo ostal nekaznovan. Odvetniki obsojenih so sicer napovedali pritožbo.