Maradiaga, ki je v krogu svetovalcev papeža Frančiška pri reformi kurije, je za današnjo izdajo omenjenega časnika priznal, da so se donacije sicer zmanjšale, da pa ima Vatikan tudi druge pomembne finančne vire, kot je na primer prodaja vstopnic za vatikanske muzeje, povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Kardinal je mnenja, da so poročila o bankrotu del strategije, katere cilj je diskreditirati Vatikan. Med sinodo o "odločilnih temah" se skuša pozornost preusmeriti na druge teme, je bil kritičen 76-letni Maradiaga, ki prihaja iz Hondurasa.

Ocenil je tudi, da je papež tarča napadov. Kot je dejal, se prikazuje Cerkev, ki da je pred bankrotom in v kateri da je večina duhovnikov pedofilov. A Frančišek je po njegovih besedah še naprej trdno v sedlu. "Počuti se dobro in nobenega namena nima odstopiti. Ljudstvo stoji za njim, posamezniki, ki so proti njemu, pa so taki kot farizeji."

Tudi vodja vatikanske premoženjske uprave APSA, škof Nunzio Galantino, je v pogovoru za današnjo izdajo katoliškega časnika Avvenire zanikal navedbe Nuzzija o slabem finančnem stanju Vatikana. "Prav nobene nevarnosti za bankrot ni, le potreba po gospodarnejšem delovanju," je dejal in dodal, da na tem delajo.

"Izdatke moramo omejiti, tako kot to počno v vsaki dobri družini ali državi, ki jo je moč jemati resno," je še dejal Galantino.

Ob tem je zanikal obstoj tajnih računov v Vatikanu. "Država brez davkov in brez državnega dolga ima le dve možnosti, da preživi: uporabiti svoje vire in računati na prispevke vernikov, tudi tiste iz Petrovega novčiča," je še dejal Galantino. Petrov novčič je starodavna nabirka za naslednika apostola Petra, s katero papež podpira karitativna dela v najrevnejših predelih katoliške cerkve.

Novinar Nuzzi je v knjigi z naslovom Zadnja sodba, ki so jo v ponedeljek predstavili v Rimu, navedel, da je Vatikan zaradi upada prihodkov, slabega gospodarjenja, korupcije in notranjih spopadov tik pred bankrotom. 50-letni novinar redno objavlja prispevke na podlagi tajnih dokumentov, ki pricurljajo v javnost.

Med drugim je bil leta 2011 vpleten v t. i. škandal Vatileaks, zaradi prispevkov o domnevnih vatikanskih škandalih se je znašel celo pred sodiščem, a je bil oproščen. Zadnja sodba je njegova peta knjiga o vatikanskih skrivnostih v minulem desetletju.