Pripovedi o tem, kaj točno se je v ponedeljek okoli pol desete ure zvečer dogajalo v majhnem romskem naselju na robu vasice Straža pri Raki, se precej razlikujejo. Vsaka stran ima drugačno zgodbo o tem, kdo je prvi udaril in kdo se je zgolj branil. Toda tragična bilanca dogodka je jasna. V sporu med trojico mladeničev je umrl 26-letnik. Osumljenca, stara 19 in 15 let, sta po dogodku pobegnila, a so ju danes zjutraj policisti že prijeli in pridržali.

Pripovedi sorodnikov

Romsko naselje ob cesti med Rako in Krškim šteje kakih pet ali šest barak, nekatere so komaj za silo zbite skupaj. Na bližnjem travniku stoji bivalna prikolica, nekaj metrov naprej ob glavni cesti je še ena baraka. K nam je pristopil brat umrlega 26-letnega Danijela Brajdiča. »Bili so sosedi. Večkrat so se sprli med seboj. Zvečer se je brat vrnil z dela, pomaga na neki kmetiji na Drnovem. Ker je sosedov pes ves čas lajal, je stopil do 15-letnega Esmeralda, ki je bil pred hišo, in mu rekel, naj umiri psa,« je pripoved, ki jo je slišal od drugih, začel Bojan Brajdič. Esmeraldo in 19-letni Sanat Kovačič, ki je bil takrat pri njem, naj bi začela Danijela izzivati, češ kaj nama pa moreš, le pridi, če si upaš. »Na svojem dvorišču lahko počnem, kar hočem,« naj bi Danijelu še odvrnil mladoletnik.

Nato se je začelo. Najprej so se začeli ruvati, pele so pesti, nato naj bi se od nekod pojavil nož. Kdo je Danijela zabodel, ni čisto jasno. Nekateri trdijo, da sta imela nož v rokah kar oba, spet drugi, da sta se zgolj branila, češ da ju je hotel Danijel napasti s sekiro. A kakor koli, 26-letnik je bil hudo ranjen v vrat in zgornji del hrbta. Skušal se je umakniti proti svoji hiši, ki stoji le kakšnih 20 metrov stran. »Toda bil je tako hudo ranjen, da je naredil le nekaj korakov, potem pa padel na tla in umrl. Še zdaj ne morem verjeti, da se je to zgodilo. Napadalca sta potem pobegnila in ko sta šla mimo hiše moje mame, sta ji rekla, da bosta 'zaštihala' še mene,« je nadaljeval Bojan Brajdič, ki sicer živi v Šentjerneju.

Na poti peti otrok

Njegovo pripoved so nam potrdili tudi mama pokojnika, njegova žena in svak. »Ti fantje so se kregali že leta. Živim na drugi strani ceste. Slišal sem neko kričanje, nato je prihitela tašča in rekla, naj hitro pridem, češ da so zabodli Danijela. Ona je hotela poseči vmes, pa so jo odrinili, zato je prišla pome. Poklicali smo rešilca in policijo,« je povedal Danijelov svak Roki Jurkovič. »Ko sem prišel, je bil Danijel še živ. Zaboden je bil v vrat. Vse naokoli je bilo krvavo. Reševalci so prišli kako minuto po tem, ko je Danijel umrl.«

Kot dodaja Danijelova sestra Klementina Brajdič, je zlasti Sanat Danijelu že večkrat grozil. »Toda nihče ga ni resno jemal. Nismo pričakovali, da bosta to res storila.« Danijelova žena Danijela Kosec, ki pričakuje že petega otroka, je bila pretresena. »In vse to zgolj zaradi psa!« je rekla. »Zdaj moram živeti sama. Čez pet mesecev bo še peti otrok. Le kako bomo?« se je spraševala v solzah. Pokazala nam je krvavi madež na tleh med njeno in sosedovo hišo. »Do sem se je nekako privlekel, tu pa padel na tla. V naročje sem mu prijela glavo, skušala sem ga dvigniti, toda bil je že mrtev.«

Esmeraldov oče Dalimir, sicer polbrat umrlega Danijela, pravi, da je sina in Sanata sam odpeljal na policijo. »Povedal sem jima, da nima smisla, da se skrivata. Mi je pa sin rekel, da dogodek obžaluje.« Kot pravi, se počuti grozno. »Sin obiskuje srednjo šolo v Krškem. Kaj bo zdaj z njim? Nikoli ni počel česa takega. Tudi zdaj se je zgolj branil, saj ju je hotel Danijel napasti s sekiro,« je še zatrdil.

Za umrlega Danijela je bila odrejena sodna obdukcija, kriminalisti pa nadaljujejo intenzivno preiskavo in ugotavljanjem okoliščin kaznivega dejanja uboja.