Protestniki, nekateri so bili tudi delno zamaskirani, so v policijo metali različne predmete, policija pa jim je odgovorila s palicami, poroča dpa. Blokirali so številne ceste v Kataloniji, med drugim nekatere najpomembnejše avenije Barceloni.

Zagovorniki neodvisnosti Katalonije so se množično zbrali tudi v Gironi, Lleidi in Tarragoni. Na letališču Prat v Barceloni so zjutraj zaradi protestov preklicali približno 45 poletov.

Protesti nocoj sicer niso tako množični kot v ponedeljek, ko so popolnoma ohromili železniški promet in letališče v Barceloni, poroča katalonska tiskovna agencija Catalan News.

Predsednik katalonske vlade Quim Torra je danes sporočil, da bodo zagovorniki neodvisnosti ponovno organizirali referendum o neodvisnosti Katalonije, kdaj na bi ta potekal, pa po poročanju tujih tiskovnih agencij ni navedel.

Na množičnih protestih, ki so po obsodbi devetih nekdanjih katalonskih voditeljev izbruhnili v Barceloni in nekaterih drugih katalonskih mestih, je bilo v ponedeljek zvečer v spopadih med protestniki in policijo ranjenih več kot 70 ljudi. Najhuje je bilo na barcelonskem letališču, kjer so odpovedali prek sto letov.

Protestniki so se v ponedeljek spontano začeli zbirati v Barceloni in Gironi kmalu po objavi sodbe španskega vrhovnega sodišča, ki je devetim katalonskim voditeljem zaradi njihove vloge v poskusu odcepitve Katalonije od Španije leta 2017 dosodilo od devet do 13 let zapora. Obsojeni so zaradi vstajništva in zlorabe javnih sredstev.

Protesti so predvideni vsaj do petka, ko naj bi v Barceloni po poročanju francoske tiskovne agencije AFP potekal množični shod.