Proizvodnji pohištva so začeli dodajati komplementarne storitve – sprva montažo, nato pa obvladovanje kompleksne tehnične dokumentacije, kreiranje dizajna in tudi izvedbo zaključnih gradbeniških del. S tem so sposobni zagotavljati tako razvoj kot tudi izvedbo zelo kompleksnih projektov opremljanja hotelov in so pri tem praktično stoodstotni izvoznik. Poleg tega je Stilles postal tudi dobavitelj za karavaning industrijo. Rast podjetja je bila izjemna; povprečna rast prihodkov v obdobju zadnjih treh let je bila skoraj 33-odstotna, še višja pa je rast dobička, ki v povprečju znaša več kot 80 odstotkov. V zadnjih treh letih so promet podvojili, samo lani so ga ustvarili za 32 milijonov evrov. V zadnjih treh letih so na novo zaposlili sto delavcev.

Unikatni projekti hitro in zanesljivo

Podjetje je bilo prepoznavno kot izdelovalec stilnega pohištva majhnih, vendar leta in leta ponavljajočih se serij. Po direktorjevih besedah je bil ključni problem v tem, da so izdelovali dobro pohištvo, ki pa so ga drugi montirali in vključevali v svoje projekte. Odločili so se za drugačno logiko poslovanja in začeli iskati direktne posle, brez nepotrebnih posrednikov, ob tem pa ponujati storitve, kjer se lahko proda čim več inženirskega znanja. »Prelevitev iz klasičnega proizvajalca lesnih produktov v snovalca celostnih rešitev je bila izziv,« pravi Rok Barbič, ki iskreno pove, da so mu pri tem pomagale bogate izkušnje. Konkurenčna prednost podjetja Stilles je, da so sposobni hitro in zanesljivo izvesti zahtevne unikatne projekte. Po petih letih intenzivnega dela danes ustvarijo 45 odstotkov prihodkov iz prenove luksuznih hotelov, 40 odstotkov prihodkov iz prenove hotelov s štirimi zvezdicami in 5 odstotkov iz dobave lesenih komponent za karavaning industrijo. Proizvodnja in prodaja stilnega pohištva predstavljata zgolj še odstotek. Lani so zaključili 34 hotelskih projektov v 20 državah in pri tem izdelali več kot 3000 tehničnih načrtov. Vsakega od teh načrtov pa so naročniki oziroma pooblaščeni oblikovalci v povprečju trikrat revidirali. Trenutno imajo odprtih 11 gradbišč, na katerih je angažiranih več kot 250 delavcev njihovih podizvajalcev. Hotel Paragraph Marriott v Shekvetiliju v Gruziji, ki so ga opremili, je največja hotelska franšiza na svetu Marriott letos izbrala za najboljšega med vsemi hoteli te hotelske verige v Evropi.

Odgovoren odnos do okolja

Stilles ima v Sevnici velik proizvodni kompleks, razstavno-prodajne salone pa poleg Slovenije še na Hrvaškem in Poljskem ter v Makedoniji in Estoniji. Kot pravi Barbič, večino masivnega lesa uporabijo iz slovenske surovine. Za izdelek, ki ga po meri izdelujejo za svoje hotelske projekte, so začeli izbirati reciklirane iverne plošče italijanskega podjetja Saviola, ki ima edini na svetu certifikat FSC za proizvodnjo stoodstotno recikliranih lesenih plošč, vse pohištvo lakirajo z vodotopnimi laki. Poleg tega snujejo nov razvojni projekt. Po principu krožnega gospodarstva želijo uporabiti več kot 1000 kubičnih metrov odpadne biomase in drugih odpadih surovin ter jih predelati v kompleksne polizdelke, ki zagotavljajo visoko stopnjo požarne odpornosti in akustične prevodnosti. Učinki bodo multiplikativni – z diferenciacijo svojih dejavnosti bodo zmanjšali odvisnost od hotelskih projektov, zaposlili bodo lahko 20 novih sodelavcev, ugodni pa bodo tudi učinki na področju varovanja okolja. db