Kot pove, se je že od srednje šole zanimal za računalnike, oblikovanje in tako pri zadnjem delodajalcu tudi razvil strast do samolepilnih etiket. Ker je v podjetju obvladoval veliko poslovnih funkcij v tem segmentu, si je rekel: »Če lahko delam tam, lahko tudi zase.« Starši so podprli njegovo idejo in mu pomagali s 57.000 evri začetnega vložka. »Da smo dobili kredit za prvi stroj za etikete, so starši vzeli še hipoteko na hišo,« pove Darjan Lipoglavšek, ki še danes vodi družinsko podjetje iz Radeč, ki zaposluje 17 ljudi in je lani ustvarilo 2,7 milijona evrov prihodkov ter ima petino deleža prodaje na tujih trgih.

Optimizirali proizvodnjo in povišali vložke

Podjetje izdeluje samolepilne etikete v več tehnikah in kombinacijah, kar jih dela edinstvene in postavlja ob bok francoskim in nemškim tiskarjem. Glavni cilj je postati podjetje z visokotehnološko proizvodnjo in visoko dodano vrednostjo. Večina podjetij v panogi se osredotoča na tisk klasičnih etiket, v Jomi Labels pa so se specializirali za posebnosti in nekonvencionalne kombinacije tiskarskih tehnik, kar jim v primerjavi s konkurenco dodaja vrednost. Osredotočajo se na vinske in pivske etikete, izvozijo slabo tretjino svojih izdelkov na sosednje trge (Avstrija, Nemčija, Italija ter Hrvaška) in so med inovativnejšimi in tehnološko bolj podprtimi podjetij v panogi v vsej regiji. Zadnja leta so kupili specialne stroje, kar jim omogoča preskok v rasti. Lani so se lotili velike optimizacije proizvodnje in razvoja močne IT-podpore. V stroje so vložili 800.0000 evrov, letos pa 1,2 milijona evrov. Po besedah Lipoglavška bo naslednji korak verjetno gradnja novih proizvodnih prostorov in selitev na drug konec mesta, saj so na trenutni lokaciji deloma omejeni (ni optike, preblizu ceste itd.).

Stremijo k zaposlovanju lokalnega prebivalstva

V podjetju stremijo k zaposlovanju lokalnih ljudi, obenem pa jim uspeva ohranjati nizko fluktuacijo svojih zaposlenih. So močno vpeti v lokalno okolje, v katerem uživajo precejšen ugled. Podpirajo številna društva v občini Radeče, sodelujejo pa tudi z invalidskim društvom, saj si direktor želi v prihodnosti zaposliti tudi invalide iz lokalnega okolja. Delujejo po načelu: če kdo potrebuje pomoč v lokalnem okolju, bomo pomagali. db